Отворене историјске изложбе Музеја Војводине

У Музеју Републике Српске су у петак, 9.марта, отворене двије историјске изложбе Музеја Војводине из Новог Сада. У сарадњи са Малим историјским друштвом – Нови Сад и Друштвом новинара Војводине, Музеј Војводине приредио је изложбе “Плакатирање геноцида”, аутора др Драге Његована и “Добруџански ратници”, аутора др Предрага Бајића, Илије Комненовића и мср Војислава Мартинова.
Ове двије значајне изложбе представљају наставак сарадње музејских институција, Музеја РС и Музеја Војводине из Новог Сада, који су прошле године потписали Споразум о сарадњи.
Изложбу је отворио министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић.

ПЛАКАТИРАЊЕ ГЕНОЦИДА – Посредством историјских плаката, изложба „Плакатирање геноцида“, вјеродостојно илуструје режим усташких и нацистичких власти у периоду од 1941–1945. године, те терор над становништвом Срема. Аутор изложбе је др Драго Његован, директор Музеја Војводине из Новог Сада. Плакати су из фондова Музеја Војводине, те из збирки других музејских и архивских установа.
Претходним истраживањем др Драго Његован успио је да сакупи стотињак плаката, летака, објава и другог сродног пропагандног материјала.
Садржаји овог материјала биле су поруке поробљеном становништву Срема – обећавајући, опомињујући, претећи… Усташке и нацистичке власти су на тај начин, у складу са називом изложбе, у великој мјери документовале размјере својих злочина у Срему, публикујући спискове својих жртава. Изложба „Плакатирање геноцида“ нам даје поглед на историјски период када је ратна пропаганда имала погубне посљедице за становништво Срема.

ДОБРУЏАНСКИ РАТНИЦИ – Изложба прати судбину 1. Српске добровољачке дивизије која је формирана априла 1916. године у Одеси, и чији су се припадници борили, у саставу Руске царске армије, на фронту у Добруџи (Румунија) током љета и јесени 1916. године против армија Централних сила. Војници ове дивизије регрутовани су махом међу Србима који су као припадници Аустроугарске војске заробљени од стране Руса на Источном фронту. Српски добровољци су током ратних операција у Добруџи показали истинску срчаност и храброст, о чему свједоче и огромни губици које је ова дивизија претрпила током јесени 1916. Након тога, повучена је у резерву и њени војници су дочекали и Октобарску револуцију 1917, па је интервенцијом српске владе, дивизија преко Далеког истока, током 1918. године, стигла на Солунски фронт и узела учешћа у његовом пробоју.

© 2017 ЈУ Музеј Републике Српске