Радно вријеме: 08:00 – 20:00

Изложба “Змијањски вез – свјетско културно насљеђе” наставља гостовања у Руској Федерацији, и у периоду од 08.06 – 29.07. 2018. године, биће постављена у музејском комплексу, музеју архитектуре и пејзажа, Музеју-резервату Коломенскоје.

Изложбу организује Музеј Републике Српске у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Москви и Државном установом, МГОМЗ – музејом-резерватом Коломенскоје. Свечано отварање изложбе биће приређено на високом нивоу у импозантном амбијенту уз присуство великог броја високих званица, амбасадора прије свега словенских земаља.

Музеј Републике Српске већ годинама учествује у пројектима регионалног и међународног карактера а најзначајнији пројекат за промоцију нематеријалног културног наслијеђа је номинација Змијањског веза, 2013. године, на УНЕСКО-ву Репрезентативну листу свјетског нематеријалног наслијеђа човјечанства, те упис овог елемента на исту листу 2014. године.
Овој изложби претходио је низ значајних пројеката и изложби којима је Змијањски вез промовиасн по европским земљама. Презентација уписа Змијањског веза на УНЕСКО-ву листу у Мисији Босине и Херцеговине у Бриселу, у мају 2015. године, реализована је уз подршку тадашњег амасадора Босне и Херцеговине у Бриселу господина Игора Давидовића, а изложба “Змијањски вез – свјетско културно насљеђе” аутора Данијеле Ђукановић, музејске савјетнице Музеја РС, реализована под покровитељством Предсједника Народне Скупштине Републике Српске господина Недељка Чубриловића, приказана је у августу 2015. године у Народној Скупштини Републике Српске. Од октобра 2015. године до марта 2016. изложба је гостовала и у Етнографском музеју у Београду, а у оквиру Културног програма Дани Републике Српске у Санкт Петербургу, свечано је отворена у Музеју хлеба, 11. маја 2018. године.
Изложба коју стручни тим Музеја Републике Српске на челу са аутором изложбе Данијелом Ђукановић, припрема за отварање 8. јуна, реализује се у сарадњи са домађином изложбе, Државнажом установом за културу града Москве, музејом-резерватом Коломенскоје и са Представништвом Републике Српске у Москви. Организација овакве изложбе подразумијева комплексан протокол, па је уз подршку Министарства спољних послова Босне и Херцеговине изложба добила статус дипломатске поште. Изузетно значајна за наставак међумузејске и дипломатске сарадње, изложба садржи експонате којима ће се московском грађанству и широкој публици презентовати значај овог свјетског наслијеђа. Становништво у Руској Федерацији упрознаће се не само са првим нематеријалним културним наслијеђем Републике Српске које је уписано на УНЕСКО-ву листу, него и са обичајима и културом народа, те културним насљеђем које Музеј РС као кровна институција баштини су своме фундусу. Изложба је мултимедијалног и интерактивног карактера и биће представљена на највишем стручном и музеолошком нивоу. У току изложбе биће реализоване и радионице Змијањског веза које је у сарадњи са аутором изложбе Данијелом Ђукановић припремила и води везиља Сања Бајић, аутор популарне колекције рукотворина – “Трагови”.

“Сматрамо да упис Змијањског веза на УНЕСКО-ву листу треба да буде промовисан на највишем нивоу и презентован свјетској културној јавности. Обавеза државе потписнице УНЕСКО-ве Конвенције о заштити нематеријалног културног насљеђа је да штити, промовише, презентује и финансијски подржи све активности који се односе на уписани елемент.” – објаснила је аутор изложбе Данијела Ђукановић. “Сваке двије године, подносимо извјештај УНЕСКУ- на који начин штитимо, промовишемо и презентујемо уписани елемент. Помоћ наших дипломата у свијету преко амбасада Босне и Херцеговина и Представништва Републике Српске је од изузетног значаја у презентовању културне баштине.”

© 2017 ЈУ Музеј Републике Српске