Змијањски вез у Парку Петар Кочић

 

Змијањски вез у Парку Петар Кочић

 

Радионица Змијањског веза у организацији Музеја Републике Српске, и ове ће године бити организована у Парку Петар Кочић, са циљем да културно, етнолошко благо и музејска грађа, буду презентовани и приближени публици значајне манифестације “Кочићев збор”.
Радионица Змијањског веза ће бити уприличена у Парку Петар Кочић 22. 08. 2018. године у 18 часова, у оквиру 53. Кочићевог збора. Овај едукативни, креативни програм и ове године организује Данијела Ђукановић, музејски савјетник, етнолог Музеја Републике Српске.
Радионицу реализује сарадница Музеја Републике Српске, Свјеталана Марковић, која је садржај осмислила као низ мултидисциплинарних активности за дјецу и одрасле, током којих ће посјетиоце упознати са техником израде Змијањског веза и основном симболиком у орнаментима.

Овим поводом, Свјетлана Марковић пише:

Иако је настао надомак нашег града и његовао се непромијењен вијековима, змијањски вез, познат и као плави вез, своју популарност стиче тек уврштавањем на листу свјетске нематеријалне баштине УНЕСКО-а, крајем 2014. године.
Змијањски вез је базиран на мотиву крста по коме назив носи и сама техника израде (покрстица, крстач), а карактеришу га претежно геометријски орнаменти у строгом распореду и симетрији. Богата орнаментика и нескривена симболика у мотивима нуде неисцрпну инспирацију за рад, не само у сфери кућне радиности и примијењене умјетности, већ и у васпитно-образовним процесима.
Док једноставна техника израде и сведеност на једну боју омогућавају брзо савладавање саме технике веза, комплексност мотива тражи потпуну пажњу и присутност оног ко се упусти у стваралачки процес. Управо та дуалност нуди бројне могућности употребе веза кроз креативне активности са дјецом и младима.
Као дио традиције вез се најлакше савладава у непосредном контакту, преношењем знања и вјештина са генерације на генерацију. У времену индивидуализма, отуђености и дигитализације, када се комуникација све чешће своди на виртуелну, жива ријеч и директна комуникација чине ce и најважнијом компонентом у његовању традиције.
Креативне радионице које укључују старије чланове заједнице у рад са младима нуде низ могућности за социјалну интеракцију која се не своди само на едукацију и забаву. Такве радионице нас кроз заједнички рад подсјећају на важност упућености једних на друге, а стваралаштво овог вида нас враћа и самима себи. Стога не изненађује чињеница да се ручни рад често користи у терапеутске сврхе, а групне креативне активности у раду на јачању социјализације.
Креативна радионица змијањског веза организована у оквиру 53. Кочићевог збора замишљена је као интерактивна, мултидисциплинарна радионица за дјецу и одрасле, током које ће се кроз различите активности посјетиоци упознати са техником израде змијањског веза и основном симболиком у орнаментима.
Радионицу посвећујем везиљама са Змијања чија имена нико није забиљежио, а које су својим радом допринијеле да се дио нашег насљеђа сврста у културно благо цијелог човјечанства.

 

 

Comments are closed.