У Музеју Херцеговине у Требињу данас је отворена изложба “Доба витештва – оружје и оклопи средњовјековних ратника из збирки Музеја Републике Српске”, аутора музејског савјетника историчара Јанка Врачара.
На изложби су приказани примјерци средњовјековног хладног оружја из раздобља од 11. до 16. вијека, који се налазе у фундусу Музеја Републике Српске, а прикупљени су од 1931. до 2012. године. Изложбу прати каталог у којем је дат детаљан историјски пресјек развоја средњовјековног витештва и технике ратовања, са посебним освртом на војну организацију средњовјековне Србије и Византије. Представљено је 18 примјерака средњовјековног хладног оружја из раздобља од 11. до 16. вијека, који се налазе у фундусу Музеја Републике Српске.

Изложба “Доба витештва” представља покушај да се посјетиоцима и стручној јавности приближи један сегмент средњовјековне прошлости, односно начин на који су витезови ратовали и које су оружје при томе користили. Припрема изложбе трајала је око двије године.

Изложбу прате каталог и одговарајући панели у којима је дат историјски пресјек развоја средњовјековног витештва и технике ратовања, са посебним освртом на војну организацију средњовјековне Србије и Византије. Тематску историјску изложбу о средњовјековном витештву посјетиоци Музеја Херцеговине могу да погледају до 15. октобра.

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=311331

© 2017 ЈУ Музеј Републике Српске