Untitled-4

Четири деценије музејске фотографије

Изложба радова Милана Лолића

 

Изложбa „Живот кроз објектив“ ауторa музејског фотографа Милана Лолића, отворена je сриједу 19. априла. Изложениm радовиma, 97 документарних фотографија, аутор je заокружio свој, скоро четири деценије дуг, стваралачки рад у Музеју Републике Српске. Фотографије су од посебног значаја као свједочанства и документи етнолошке, историјске и документарне вриједности, а вриједност изложбе огледа се у чињеници да све изложене фотографије имају свој историјат, своје значење и своју јасну поруку.

 

“Музејска фотографија је била мој посао, али многе фотографије су настале из потребе да се забиљежи тренутак а не искључиво документује одређени догађај или музејски предмет” – истиче Лолић. ” Свака је фотографија дио је моје прошлости, мојих 4 деценије у Музеју РС. И тачно се сјећам када сам и зашто сваку од њих направио. То јесте био мој посао, али су многе од тих фотографија за мене врло личне”.

 

Фотографије Милана Лолића су углавном у црно-бијелој техници, најчешће кориштене за промоцију музејских догађаја у локалним принтаним медијима, као и за фотодокументацију музејске грађе, па се данас чувају у архиви Музеја.

 

Свој рад као фотограф, Милан Лолић започео је 1969. године, као шегрт у “Фотографском салону Хаџић” у Господској улици. Након што је савладао занат у овом салону, једном од 8 тада постојећих у Бањалуци, Милан Лолић је радио на свом фотографском протфолиу. У Музеју Босанске Крајине запослио се 1980. године, гдје је радио на припреми фото-материјала за Сталну изложбену поставку, на преснимавању и увећавању фотографија насталих као резултат теренских истраживања, те фотографисању тематских изложби свих одјељења Музеја.

© 2017 ЈУ Музеј Републике Српске