Међународни дан особа са инвалидитетом

Владе, особе с инвалидитетом и организације које их представљају, академске установе као и приватни сектор, требају радити као “тим” како би се остварили Циљеви дорживог развоја (ЦОР) – порука је Међунарадног дана особа са инвалидитетом који се 2017. године обиљежава под слоганом “Трансформација ка друштву које је одрживо и прилагођено свима”.

Поводом обиљежавања 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом, делегација ЈУ Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица посјетила је Музеј Републике Српске у четвртак, 7. децембра. Заједно са групом чланова и корисника услуга ове установе, Музеј су посјетили представници Градске организације слијепих Бања Лука са њиховим предсједником Мирославом Мандићем. Посјету је предводио директор ЈУ Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Желимир Радиновић, са библиотекаркама Драганом Божић и Јеленом Радаковић те графологом типографом Јовицом Радановић. Желимир Радиновић овом приликом је изјавио да је “посјета наставак веома успјешне сарадње ове две јавне установе, те прилика за слјепа и слабовида лица да Сталну поставку и изложбе обиђу уз стручнио вођење и предавање кустоса. Музеј Републике Српске, Музеј савремене умјетности РС, Народна и универзитетска библиотека Републике Српске као и друге установе с којима сарађујемо, пружајући позитивно искуство свим циљним групама, доприносе приступачности културних садржаја као и инклузији генерално. На овај начин, подиже се свијест широке публике о позицији особа са инвалидитетом у нашем друштву”.

Виши кустос историчар мр Јанко Врачар, аутор изложбе “Доба витештва” која је гостима из Специјалне библиотеке презентована прошле године, водио је делегацију кроз Музеј и одржао предавање о тематској изложби “Усташка пропаганда (1941.-1945.)”
Директор Музеја Републике Срске Миладин Савић изјвио је да је “императив ових културних установа да се обавежу на већи степен подршке и инклузију на свим нивоима”.

Уједињене нације су 1992. године 3. децембар прогласиле Међународним даном особа с инвалидитетом, са циљем промовисања права особа с инвалидитетом и добробити које друштво може имати од интеграције ове популације у све области политичког, социјалног, економског и културног живота заједнице. Тај дан је повод да се скрене пажња на проблеме с којима се особе с инвалидитетом суочавају, а који нису одговарајуће препознати и ријешени. Конвенција о правима особа са инвалидитетом темељи се на начелима поштовања урођеног достојанства и индивидуалне аутономије особа са инвалидитетом.

© 2017 ЈУ Музеј Републике Српске