22

Музеј Републике Српске

Богатији за још једну Поставку

 

У склопу Сталне изложбене поставке Природњачког одсјека Музеја Републике Српске, у центарлној изложбеној витрини Реферата за ботанику, поред биљног материјала изложени су експонати 52 врсте гљива.

Ради се о моделима (одлијевцима) одабраним из миколошке збирке „Гљиве“ .

Ово је идеална прилика за све љубитеље гљива да се боље упознају са свијетом гљива, да сазнају које врсте успијевају у нашим крајевима, које су то јестиве, условно јестиве, нејестиве, али и које су то отровне врсте.

Гљиве (Fungi) као посебно царство живих организама-еукариота, имају велики значај у природи. Представљају битну карика у функционисању природних система јер имају улогу разлагача материја биљног поријекла. Захваљујући изванредним природним условима, у  нашим крајевима расте велики број различитих врста гљива.  Најчешће успијевају у шумама, на ливадама и пашњацима. Многе од њих су укусне и квалитетне, па се често користе у исхрани. Могу бити и отровне, а поједине врсте садрже и љековита својства.

У свијет гљива улази се опрезно уз консултацију стручњака, познавалаца гљива из гљиварских удружења, као и одговарајућу литературу.

Код прикупљања гљива од кључне је важности препознати сваку врсту. У противном, грешке могу бити кобне по здравље корисника, понекад и смртоносне. Посебно је неопходно водити рачуна о исправном начину прикупљања гљива јер њихово често брање може довести до нестанка појединих врста са станишта.

© 2017 ЈУ Музеј Републике Српске