Untitled-3

20. maj 2017.

НОЋ МУЗЕЈА 2017

“Ноћ музеја” је традиционална манифестација која се одржава у више од 2000 европских музеја. У овој породици европских музеја се налази и Музеј Републике Српске који је учествовао у обиљежавању протеклих једанаесет година.

Атрактивни овогодишњи програм чине радионице  „Свијет као Музеј“ и „Диносаурусирај ме“,  које ће се одвијати у просторијама Сталне поставке, а посјетиоци ће имати прилику разгледати Сталну поставку Музеја РС,  те двије тематске изложбе под називом „Опсада Лењинграда у фотографијама“- СПб ГБКУ „Државни меморијални музеј одбране и опсаде Лењинграда“ и „Живот кроз објектив“ аутора Милана Лолића.  На крају, вече ће завршити наступом музичке групе „Аcoustic house“.

Програм ће трајати од 18,00 до 22,30 часова.

Програм:

18:00 – 23:00 часа

Фото кабина са одабраним позадинама из Сталне поставке Музеја РС

18:00 – 21:00 час

Машту ослободи, награду GRAWE освоји

18:00 – 20:00 часова

Радионица са мр Ренатом Ракићем- акдемским сликаром „Свијет као Музеј“,  припремљено за дјецу од 6 до 12 година.

18:00 – 19:30 часова и од  20:00 -21:30 часова

Радионица са Александаром Сашом Шкорић

„Диносаурусирај ме“- осликавање мајица, припремљено за дјецу од 8 до 15 година.

20:00 – 21:30 часа

Приказивање анимираног филма – филм изненађења

21:30-23:00 часа

„Аcoustic house“, музичка група

 

Програм ће се одвијати по утврђеној сатници. Први дио програма предвиђен је за дјецу млађег и стријег узраста, а наставак програма прилагођен је свим старосним узрастима.

Током цијеле вечери посјетиоци ће моћи да погледају и Сталну поставку Музеје Републике Српске и искористе прилику да се фотографишу у фото кабини са једном од одабраних позадина, те фотографију поставе на музејску facebook страницу.

Општи циљ програма предвиђеног за обиљежавање Европске ноћи музеја 2017. године је едукативно – креативно ангажовање грађана Бања Луке свих генерација. Учесници, дјеца предшколског и школског узраста, млади те сви грађани који се прикључе овој међународној културној манифестацији, на тај начин постају дио дегађаја који широм Европе окупља преко 2000 музеја и стотине хиљада учесника и посјетилаца.

У простору Музеја РС, који свједочи култури и богатом насљеђу Републике Српске, Ноћ музеја ће у Музеју РС бити прилика и за учеснике, да представе и промовишу своје креативно стваралаштво, у атмосфери традиције и савремене културе града Бања Луке.

© 2017 ЈУ Музеј Републике Српске