Радно вријеме: 08:00 – 20:00
Noc Muzeja 2018 - Facebook Baner

 

 

Тринаеста манифестација „Ноћ Музеја” у Музеју РС традиционално је обиљежена синоћ,  разноликим културним програмом који је трајао од 18 до 23 часа. Тема овогодишње манифестације била је „Вино и средњи вијек“, а ауторски тим је осмислио различите садржаје и богат културни програм. Манифестацији су присуствовали и Дане Малешевић, министар просвјете и културе Републике Српске, предсједник Скупштине града Зоран Талић и начелница Одјељења за заштиту културног наслијеђа мр Милица Котур, која је свечано отворила манифестацију.

Четири радионице, двије изложбе, дегустације вина и различите активности за најмлађе, били су дио програма у којем је публика уживала цијело вече. У првом дијелу програма намијењеном дјеци, најмлађи су посјетиоци учествовали у креативно-едукативним радионицама „Постани и ти витез“, коју су водили Козарачки витезови и бањалучки средњошколци, а радионице „Ноћни летачи– шишмиши. Истине и заблуде “ и „Ноћни летачи – сове. Истине и заблуде“ су за младу публику припремили еколози и биолози Друштва за истраживање и заштиту биодиверзитета. Дјечији дио програма садржао је и плесне и драмске школске секције те наступи витешке тематике, а специјални дио програма били су Изложба хаљина из колекције „Кнегиња“ (Меланија Студио), те “Vivia – чаробна радионица изненађења” за дјецу.

У другом дијелу програма, представили су се и студенти Драмског одсјека са Академије умјетности Универзитета у Бања Луци, а потом је свечано отворена изложба „Прича о вину“, аутора Наташе Ковачевић, вишег кустоса биолога и координатора манифестације. Посјетиоци су имали прилику да, уз Мањина пецива и добра вина, уживају у добрим звуцима гудачког квартета- Palladio string quartet те у наступу Градског тамбурашког оркестра из Бања Луке.

© 2017 ЈУ Музеј Републике Српске