Радно вријеме: 08:00 – 20:00

Отворена изложба
Откључај свијет илузије и науке

У Музеју Републике Српске, синоћ у 19 часова, свечано је отворена изложба “Откључај свијет илузије и науке”. Након Стручног вођења приређеног за званичнике, изложбу је отворио министар за науку и технологију Јасмин Комић, а присуствовали су градоначелник Бања Луке Игор Радојичић, начелница Одјељења за заштиту културног наслијеђа мр Милица Котур те уважене званице Небојша Радмановић и шеф канцеларије америчке амбасаде у Бањалуци Едвард Галагер. Аутори изложбе су мр Ивана Панџић и МА Сања Пупац, кустоси Музеја РС, а дизајн и сценографију изложбе урадила је Драгана Пурковић Мацан.
“Изложба је осмишљена као интерактивна форма прилагођена интересовањима широке публике, а идеја да се оваква изложба приреди настала је као производ ослушкивања жеља и потреба дјеце. Програми интерактивног карактера подстичу посјетиоце на истраживање Музеја као и на активно учење у атрактивном амбијенту” – објасниле су аутори изложбе Ивана Панџић и Сања Пупац.
Преко 20 експоната, кроз забавне и атрактивне илузије, едуковаће посјетиоце о виду, перцепцији, људском мозгу и науци, а криве собе, калеидоскоп, фото илузије и други експонати прилика су да на непосредан и забаван начин сазнамо нешто више о научним принципима.
Након отварања, Александар Саша Шкорић, аутор игре ОТИХ, обрадовао је најмлађе посјетитеље откључавањем научних тајни кроз активности у Сталној поставци Музеја Републике Српске.
Главни организатори су Министарство просвјете и културе Републике Српске и Министарство науке и технологије Републике Српске, те кабинет Градоначелника и програм “Прољеће у Бањалуци”. Подршку реализацији изложбе пружили су и Универзитет у Бањој Луци, као главна вискошколска установа Српске са Одсјеком за анимацију Академије умјетности и Катедрама за електротехнику и електроенергетику Електротехничког факултета, а партнери изложбе су SKLOPY TOYS , Поште Српске и Брза пошта и “GRAWE osiguranje a.d. Banja Luka”.

 

 

© 2017 ЈУ Музеј Републике Српске