13. Ревија археолошког филма

 

“Ревија археолошког филма” отворена је у Музеју Републике Српске 15. октобра у 18 часова. У циљу популаризације археолошке и културне баштине, Музеј Републике Српске ову тринаесту “Ревију археолошког филма” приређује у периоду од понедјељка, 15.10. до четвртка, 18.10.2018. године.

Током четири дана, на репертоару је 20 српских, њемачких и италијанских археолошких филмова, те један кинески, којим је ревија отворена. Почасни гост овогодишње Ревије је Народна Република Кина, са филмом “Умјетност у пећинама провинције Гансу”, а дан отварања “Ревије археолопшког филма” био је посвећен кинеској баштини. На програму је прве вечери Ревије био и традиционални кинески плес у извођењу бањалучких гиманзијалки, те инструментална нумера на традиционалном кинеском инструменту Гућину, коју је извела директорица Конфуцијевог института госпођа Цаи Јинг.
Уводну ријеч одржао је директор Музеја Републике Српске Миладин Савић, који је истакао значај манифестација које публици презентују археолошка и научна открића, те информишу јавност о најновијим истраживањима на пољу археологије.
Подршку манифестацији пружили су Министарство просвјете и културе Републике Српске и Конфуцијев институт Универзитета у Бањалуци. Ревију је отворила помоћница министра просвјете и културе Тања Ђаковић. Почасни гост вечери био је и проф. др Остоја Ђукић, који је представио своју књигу “ФИЛОСОФСКА МИСАО КИНЕ – Од синова неба до змајева нашег доба”, и током секције програма намијењене за питања и одговоре, посјетиоцима и учесницима приближио богатство кинсеске културне баштине.
О значају подшрке манифестацијама које граде међусобно разумијевање различитих култура, госпођа Цаи Јинг је говорила на кинеском језику, а њене изјаве превела је Биљана Бадњар, која је публику поздравила и у име директорице Конфуцијевог института Љиљане Стевић. Организатор Ревије археолошког филма је комуниколог Ана Браташевец, стручни сарадник за комуникације у Одјељењу за образовно педагошки рад. 

Све филмове за Ревију археолошког филма уступа Народни музеј у Београду, редовни домаћин Смотре археолошког филма која се у овом музеју одржава од 1998. године. Тада је у сарадњи са организаторима Фестивала у Роверету, часописом Аrcheologia Viva и Италијанским институтом за културу у Београду, први пут организована оваква манифестација у Србији. Смотра нема такмичарски карактер и од самог почетка је замишљена као ревија новијих остварења у продукцији документарног филма.

Ова традиционална манифестација јединствена је прилика за посјетиоце да погледају ексклузивне документарне филмове из области археологије. Ријеч је о веома вриједним и занимљивим филмским остварењима, која афирмишу Музеј Републике Српске и његову мисију у друштву, као и о остварењима за које је, у протеклих тринаест година, бањалучка публика показала изузетно интересовање.

 

 

© 2017 ЈУ Музеј Републике Српске