Предсједник Скупштине града у посјети Музеју

 

Предсједник Скупштине града Бања Лука Зоран Талић данас је са делегацијом посјетио Музеј Републике Српске. Зорана Талића дочекао је директор Музеја Миладин Савић, а потом је делегацији из Скупштине Града приређено стручно вођење кроз Сталну поставку.

Испред Одсјека за археологију, Сталну изложбену поставку презентовала је мр Ивана Панџић, кустос археолог. Предсједник Скупштине града овом приликом се упознао са радом Одјељења за материјалну култру Музеја РС, те показао интерсовање за проблематику археолошке струке у Републици Српској. Мр Ивана Панџић објаснила је и концепт Сталне поставке, рад на протеклим и текућим пројектима те најавила изложбу “Од науке до илузије” која је у припреми за отварање поводом Дана Града. Ивана Панџић је показала експонате Археолошког одсјека, између осталих и најстарији експонат у Музеју, скелет мамута, пронађен у близини Бања Луке, те говорила о карактеристикама периода када су формиране прве људске заједнице.

Испред Одсјека за историју, Миленко Ђорђевић, кустос историчар, гостима из Скупштине града презентовао је грађу Средњег вијека, Османског периода и историју до Отаџбинског рата. Делегацију је упознао са богатим садржајем Сталне поставке, оружјем и опремом феудалних ратника, “готичким мачевима” и униформом јањичара, хладним оружјем занатске израде те документима историјске али и изузетне умјетничке вриједности. Делегација је обишла и мултимедијалну изложбу “Јасеновац”.

Музејски савјетник Бранислав Гашић провео је делегацију кроз нови амбијент поставке Природњачког одсјека, гдје су недавно ботаничке и зоолошке витрине добиле нови изглед. Гости Музеја показали су интересовање за нове експонате, уређење постојећег изложбеног простора а посебно за популарну музејску “Лепезу”, централну витрину са изложеним угроженим врстама биљака и гљива.

У вођењу кроз поставку најстаријег Одсјека Музејa, изложбени простор Одсјека за етнологију и етнографију, Владимир Ђукановић, музејски савјетник етнолог, објаснио је да се прикупљање тродимензионалних предмета за етнолошке збирке врши још од 1930. године, односно од самог оснивања Музеја Врбаске бановине, те да је, поред теренских истраживања која су се обављала у континуитету, рађено и прикупљање грађе, публиковање и објављивање грађе, фотографисање за документацију Музеја, као и да се увијек водило рачуна о заштити старих заната и њихових производа.
Посебно интересовање је делегација из Скупштине града показала за музичке инструменте, па је Владимир Ђукановић појаснио намјену експоната из Етномузиколошке поставке. Ђукановић је презентовао и изложбу “Стари занати”, гдје је представљено 7 старих заната у свом аутентичном амбијенту.

Директор Музеја РС Миладин Савић је у поставци Етнолошког одсјека, гдје су се гости још боље упознали са Змијањским везом, објаснио значај гостовања ове изложбе у Москви, и нагласио да ће аутор изложбе “Змијанјски вез – свјетска нематеријална баштина”, музејски савјетник Данијела Ђукановић, презентовати ово народно благо у Руској Федерацији, званичницима из цијелог свијета. Директор је изразио и увјерење да ће, уз подршку Министарства просвјете и културе РС, 2018. година бити једна од најуспјешнијих година за Музеј Републике Српске.

 

 

 

© 2017 ЈУ Музеј Републике Српске