Археолошка изложба “РИМСКА ВИЛА ИЗ МУНИЦИПИУМА МАЛВЕСИАТУМА У СКЕЛАНИМА” биће свечано отворена 1. јуна у 13 часова, у галерији “Синагога” у Нишу. Изложбу приређују Музеј Републике Српске из Бања Луке и Археолошки Музеј „Римски муниципијум“ у Скеланима. Аутор изложбе је Милка Ђукић, музејски савjетник из Музеја Републике Српске.
На изложби ће путем фото-документарног материјала бити представљено културно-историјско наслеђе из периода касне антике, са простора источног дијела Републике Српске, који се налазио у саставу Римске провинције Далмације.

Муниципиум Малвесиатум је представљао један од три најзначајнија римска центра у Подрињу – поред Домавије (Градина код Саса, близу Сребренице) и Сполонума (код Пљеваља), које је живјело интензивним животом од периода раног царства, када добија статус муниципија, па све до касне антике. Град је био административно средиште ширег подручја и имао је куриу са градским вијећем, храм капитолијске тријаде посвећен Јупитеру, Јунони и Минерви и др., а археолошка истраживања су потврдила и постојање двије ранохришћанске базилике. У Муниципиуму Малвесиатуму су биле стациониране и војне јединице, као и већи број конзуларних бенефицијара који су водили административне, царинске и полицијске послове, надзирали путеве и чување државних магацина итд. Поред њих, врло важан и утицајан друштвени слој су чинила и лица која су била укључена у рударске послове, нарочито због значаја који је у 2. и 3. вијеку римска држава придавала читавом региону.
Римска вила у Скеланима представља прави примјер дома једне богате породице из касноантичког периода живота муниципиума Малвесиатума, која је имала подно гријање и била луксузно украшена, о чему свједоче недавно пронађени остаци подних мозаика и фреско-сликарства на зидовима.
Археолошка истраживања, у периоду од 2008. до 2016. године, финансирана су из Развојног програма Републике Српске и биће настављена и у наредном периоду, с обзиром да је овај археолошки локалитет проглашен од стране Владе Републике Српске за археолошко налазиште од посебног значаја.
Гостовање ове изложбе у Нишу резултат је договора о сарадњи између Народног музеја Ниш и Музеја Републике Српске, који подразумијева размјену изложби али и рад на заједничким пројектима у будућности.

© 2017 ЈУ Музеј Републике Српске