ИЗЛОЖБА ИКОНА

Слике светаца

 
Сликарска дјела Светлане Станојчић-Вучичевић представљена су изложбом икона у Музеју Републике Српске, у петак, 16. фебруара у 12 часова.
Изложбу под називом “Слике светаца” чине уља на платну у мотивима мозаика цркве Светог Ђорђа на Опленцу. Дјела представљају исходишну тачку ликовног промишљања инспирисаног иконама у овој цркви. Црква Свети Ђорђе, маузолеј владарске српске породице Карађорђевића и мозаици изузетне вриједности, били су повод умјетници да дочара њихов историјско умјетнички значај. Прихвативши већ осмишљену ликовну цјелину појединих мозаика, она започиње њихову метаморфозу из строгих геометријских форми у слике рађене уљем на платну. Излазећи из канона симболике византијске културе, сликарка заокружује поступак колористички и контрастима богатим фигурама, којима истиче духовне релације доба Немањића са садашњицом.
Светлана Станојчић-Вукичевић живи и ради у Старој Пазови. Рођена је у Винковицма1958., дипломирала на Правном факултету у Осијеку, а ову изложбу први пут је самостално излагала 2012. године у Старој Пазови
© 2017 ЈУ Музеј Републике Српске