Љето у Музеју Републике Српскe

БОТАНИЧКЕ РАДИОНИЦЕ

У Музеју Републике Српске у периоду од  26. јуна до 7. јула 2017. одржавају се радионице на тему љековитог/отровног биља. Дјеца предшколског узраста на овим радионицама упознавају биљке које расту у нашим крајевима, оне љековито/отровне биљке с којима могу доћи у додир у својој околини.

 

У периоду од 26. јуна до 7. јула 2017. године, сваког радног дана с почетком у 10 часова, радионице се одржавају под стручним вођством Наташе Ковачевић,  кустоса биолога Природњачког одсјека и аутора изложбе „Између лијека и отрова“.  У сарадњи са вишим Музејским педагогом Наташом Ного из Одјељења за образовно-педагошки рад,  тематика ове ботаничке изложбе прилагођена је предшколцима.

 

Учењем кроз игру, дјеца се упознају са биљкама у својој околини, гдје расту у парковима, као декоративне врсте. Предшколци уче и основне занимљивости о штетности  и корисности отровних врста.

 

Уз предавање кустоса, дјеца слажу слагалице, боје бојанке, уче називе биљака и праве атлас љековито/отровних биљних врста, све са циљем да направе прве кораке у схватању нераскидиве  везе човјека и природе.

 

Упознавање дјеце вртићког узраста са овом тематиком у Музеју Републике Српске,  значајан је подстицај  у развоју њиховог поштовања према животној околини.

 

Креативне Ботаничке  радионице, едукативног су карактера и осмишљене на начин којим ће се утицати на формирање свијести о богатству биљног свијета,  значају заштите и очувања биљних врста, значају јединке и њене улоге у природи, теуказати на то  да човјек бригом за природу, уједно брине и о самом себи.

 

© 2017 ЈУ Музеј Републике Српске