za hrabra mala srca

Дан борбе против дјечијег канцера у Музеју РС

Жути балони за “храбара мала срца”

Дан борбе против дјечијег канцера у Музеју РС

Ликовну радионицу треће манифестације “За храбра мала срца”, поводом Међународног дана борбе против дјечијег канцера, сваког 15. фебруара организује Одјељење за образовно-педагошки рад Музеја Републике Српске. Као подршку раду Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести “Искра”, Музеју су се ове године придружиле и ОШ “Бранко Радичевић”, ОШ “Иво Андрић“, ОШ “Јован Цвијић“, ОШ “Доситеј Обрадовић“, Средња медицинска школа и бањалучка Гимназија. Лијечена дјеца су, у пратњи наставника ликовног васпитања, цртала музејске експонате у сарадњи са својим вршњацима из бањалучких основних и средњих школа. Након што их ликовно дораде, припремиће их за даривање Родитељској кући и Одјељењу дјечије хематоонкологије као знак подршке у овој хуманитарној акцији.

Током боравка у Музеју, дјецу у креативном раду воде наставници, Виши музејски педагог Наташа Ного и  Ђурђица Бјелошевић, сликар конзерватор Музеја Републике Српске.

Промоција једнакости међу дјецом и подршка у тешким тренуцима дјетињства, у Републици Српској представља изазов, посебно када су у питању дјеца обољела од малигних обољења. Манифестација протиче разноликим активностима на локацијама широм Републике Српске, а у Бањалуци се испред културних, здравствених и образовних институција дјеци уручују тракице и балони златне боје. Испред Музеја Републике Српске, данас је око 40 балона пуштено као симбол наде у побједу болести и вјере у истрајност и снагу сваког дјетета.

Comments are closed.