Изложба у Народној скупштитни Бања лука

Змијањски вез у Музеју Града Зенице

Изложба Музеја РС започиње свој пут по БиХ

Змијањски вез у Музеју Града Зенице

 

Изложба Етнолошког одјељења Музеја Републике Српске “Змијањски вез-свјетско културно насљеђе” аутора Данијеле Ђукановић, музејског савејтника, етнолога,  гостоваће у Музеју Града Зенице у периоду од 23.05-19.06. 2017.

 

Гостовање ове изложбе по градовима Босне и Херцеговине прилика је за локално становништво да се упозна са првим елементом нематеријалног културног насљеђа из БиХ који је уписан на УНЕСКО-ву Репрезентативну листу нематеријалног културног насљеђа човјечанства 2014. године. Гостовањем изложбе у Зеници започињемо планирана гостовања ове изложбе у више музеја и градова у Босни и Херцеговини.

Изложба се састоји од 50 тродимензионалних експоната на којима је приказан Змијањски вез и преко 20 дводимензионалних експоната фотографија из музејске фотодокументације. На изложби су представљени и носиоци израде Змиајњског веза у 21. вијеку и њихови радови. Дизајн изложбе је урадила виши музејски техничар документариста Љиљана Кораћ. Конзервацију предмета за изложбу урадила је МА Драгана Радоја, виши конзерватор за текстил.

О тварање изложбе је 23. 05. у 19 часова.

У сриједу 24.05. 2017. у Музеју Града Зенице, МА Драгана Радоја, виши конзерватор за текстил одржаће предавање на тему “Конзервација и заштита музејске грађе са освртом на Змијањски вез”.

 

Comments are closed.