Отвoрeње изложбе “Змијањски вез – свјетско нематеријално насљеђе” у Москви

 

У једном од највећих музеја у Руској Федерацији, Музејском комплексу Коломенскоје у Москви, у петак 08. јуна свечано је отворена изложба “Змијањски вез – свјетско нематеријално насљеђе”. Гостовање у Москви је, од 2014. године када је Змијањски вез уписан на „UNESCO“ – ву листу, најзначајнији корак у промоцији овог свјетског културног блага са Змијања.

На свечаном отварању изложбе, представници из амбасада Србије, Босне и Херцеговине, Грчке, Јужне Остије те представници, високе званице и гости из других земаља, као и бројни грађани и посјетиоци изложбе, овом приликом су се боље упознали са нематеријалним насљеђем које баштини Музеј Републике Српске. Аутор изложбе, музејски савјетник етнолог Данијела Ђукановић, посјетиоцима је у стручном вођењу кроз изложбу, приближила значај Змијањског веза и објаснила занимљивости технике израде, естетике и културне вриједности. На свечаном отварању публици се обратио директор Музеја Републике Српске Миладин Савић, а изложбу је отворио шеф канцеларије Републике Српске у Руској Федерацији, Душко Перовић.

Изложба је мултимедијалног и интерактивног карактера а реализованa је и радионица Змијањског веза коју је водила везиља Сања Бајић, аутор популарне колекције рукотворина – “Трагови”.

Изложба “Змајањски вез – свјетско нематеријално насљеђе”, биће отворена у Музејском комплексу Колименскоје у Москви, до почетка августа.

 

 

 

Comments are closed.