Делегација Музеја РС у Москви

 

Данас је делегацију Музеја Републике Српске, угостило руководство Музејског комплекса Коломенскоје, гдје су у току припреме за отварање изложбе “Змајањски вез – свјетско нематеријално насљеђе”.
У оквиру ове значајне сарадње, директор Музејског комплекса Коломенскоје Сергеј Хјудаков те његови замјеници и сарадници, дочекали су представнике Музеја РС, директора Миладина Савића, ауторку изложбе, музејског савјетника етнолога Данијелу Ђукановић, секретара Музеја Драгану Сандић и вишег музејског документаристу Николу Загорца.
Главна тема састанка било је гостовање изложбе Музеја Републике Српске – представљање Змијањског веза у највећем музејском комплексу у Руској Федерацији.
Сергеј Хјудаков је овом приликом изјавио да је презентовање Змијањског веза у Москви велика част и напоменуо да је промоција овог културног блага са “UNESCO”-ве Листе од велике важности за представљање културног диверзитета, што доприноси међународном дијалогу. Директор Музеја РС Миладин Савић, истакао је да је представљање културног наслијеђа српског народа у пријатељској Руској Федерацији од изузетног значаја, те управи Музеја Коломенскоје изразио захвалност на позиву за гостовање ове изложбе Музеја Републике Српске.
На састанку је између два руководства договорена и будућа сарадња на новим пројектима те гостовање Музеја Коломенскоje у Музеју Републике Српске за љето 2019. године.
Делегације два музеја размијениле су поклоне, а директор Музеја РС је господину Хјудакову уручио монографско издање Музеја РС “Змијањски вез – свјетско нематеријално насљеђе” аутора Данијеле Ђукановић, каталог изложбе, накит “Трагови” аутора Сање Бајић и сувенир Музеја РС, аутентични Змијањски вез у раму.
Изложба ће бити свечано отворена у петак, 8. јуна 2018. године, уз присуство бројних високих званичника и амбасадора који ће се боље упознати са културним наслијеђем Републике Српске.
Реализацију изложбе подржала је Канцеларија Представништва Републике Српске у Москви, на челу са директором Душком Перовићем.

© 2017 ЈУ Музеј Републике Српске