52. Кочићев збор

Изложбе и радионица Музеја Републике Српске

 

Етнолошко одјељење Музеја Републике Српске традиционално сваке године се представља адекватним програмом у оквиру Манифестације “Кочићев збор.” Поводом “52. Кочићевог збора” Музеј РС ће приказати двије изложбе и једну радионицу за дјецу основношколског узраста.

На дан отварања Манфестације 21. августа  биће отворена изложба “Фотографије Змијања” аутора Владимира Ђукановића музејског савјетника етнолога. На изложби ће бити представљење фотографије Змијања са краја 19. и почетка 20. вијека које презентују традиционалну архитектуру, народне ношње и пејзаж Змијања.

Сарадница Музеја Сања Бајић, аутор је изложбе “Трагови која ће бити отворена 24. августа  у 19 часова у Парку “Петар Кочић”. Наредног дана, 25. августа у 10 часова, биће организована радионица “Змијањског веза” за дјецу основношколског узраста коју ће водити Данијела Ђукановић, музејски савјетник етнолог и Сања Бајић.

По казивању аутора изложбе Сање Бајић, аутентичност “ТРАГОВА” препознао је и подржао Музеј Републике Српске те од 2014. године почиње успјешна сарадња, која и даље траје кроз изложбе, радионице и продају накита у Сувенирници Музеја Републике Српске.

 

“Изложба “Трагови” има за циљ да упозна посјетиоца на који начин културно наслиjеђе може и треба да буде блиско савременом човјеку, како је Змијањски вез у изради везиље Сање Бајић препознат и признат на локалном и међународом нивоу, тe на који начин ми требамо и можемо да заштитимо нематеријално културно наслиjеђе.” – Данијела Ђукановић, музејски савјетник, етнолог

 

© 2017 ЈУ Музеј Републике Српске