Ноћ музеја

 

Међународни дан и Европска ноћ музеја ће се у Републици Српској одржати 19. маја. Музеј Републике Српске тринаесту “Ноћ Музеја” традиционално обиљежава разноликим културним програмом који ће трајати од 18 до 22:30 часова. Тема овогодишње манифестације је „Вино и средњи вијек“, а ауторски тим је осмислио различите садржаје прилагођене свим старосним групама.

Први дио програма намијењен је дјеци и обухвата три креативно-едукативне интерактивне радионице које ће се одржати у простору Сталне изложбене поставке Музеја РС. Радионицу „Постани и ти витез“ ће водити Козарачки витезови и бањалучки средњошколци, а двије природњачке радионице „Ноћни летачи– шишмиши. Истине и заблуде “ и „Ноћни летачи – сове. Истине и заблуде“ водиће еколози и биолози Друштва за истраживање и заштиту биодиверзитета. Овај дјечији дио програма ће плесне и драмске школске секције употпунити наступима витешке тематике, а учествоваће дјеца предшколског узраста и ученици основних школа. Специјални дио програма су Изложба хаљина из колекције „Кнегиња“ (Меланија Студио), те “Vivia -магична радионица изненађења” за дјецу.

У другом дијелу програма представиће се студенти Драмског одсјека са Академије умјетности Универзитета у Бања Луци, а потом ће свечано бити отворена изложа „Прича о вину“. Аутор изложбе је Наташа Ковачевић, виши кустос биолог из Музеја Републике Српске, а изложба је реализована у сарадњи са винаријом “Јунгић”, винаријом “Фазан”, винаријом “Бонавентура” и винаријом “Подрум Панић”. Посјетиоци ће у овом дијелу програма имати прилику да уживају у добрим звуцима гудачког квартета- Palladio string quartet те у наступу Градског тамбурашког оркестра из Бања Луке.
Цјеловечерњи програма је прилика за посјетиоце и да бесплатно обиђу Сталну поставку Музеја Републике Српске, гдје су изложени најзначајнији предмети из музејских збирки, од Праисторије па до савременог доба.

Покровитељи манифестације „Ноћ музеја“ су Министарство просвјете и културе Републике Српске и Град Бања Лука.

Спонзори манифестације „Ноћ музеја“ су Подручна привредна комора Бања Лука, “Витинка” и “Мања”.

Пријатељи манифестације „Ноћ музеја“ су: Винарија Јунгић, Челинац, Винарија Фазан, Прњавор
Винарија Бонавентура, Лакташи
Винарија Подрум Панић, Козарска Дубица
Витаминка, Бања Лука
Марбо, Лакташи
Мљекара Пађени, Билећа
Ресторан Ђердан, Градишка
Агролукс
Тржница, Бања Лука

Учесници програма су: Меланија студио, Витешко удружење Козарачки витезови, Друштво за истраживање и заштиту биодиверзитета, Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци, Гудачки квартет “Palladio string kvartet”, Градски тамбурашки оркестар Бања Лука а у програму учествују и пријатељи манифестације, винарије Јунгић, Фазан, Бонавентура и Панић те Пољопривредни факултет Бања Лука.

Реализатори манифестације – Креативни тим „Ноћ музеја“ 2018. године су координатор манифестације, виши кустос биолог Наташа Ковачевић, виши музејски техничар Љиљана Кораћ, виши музејски педагог Наташа Ного, музејски савјетник, етнолог Владимир Ђукановић и виши кустос историчар Миленко Ђорђевић.

Comments are closed.