Радно вријеме: 08:00 – 20:00
Zaboravljeni zvuk tradicionalnih muzičkih instrumenata

Изложба – Заборављени звук традиционалних музичких инструмената
уторак, 23. априла 2019. године у 19 часова

Поводом Дана Града, Музеј Републике Српске припрема изложбу под називом „Заборављени звук традиционалних музичких инструмената“ која ће бити отворена у уторак, 23. априла 2019. године у 19 часова у Музеју РС у Бањалуци.

Аутор изложбе је МА Сања Пупац, виши кустос у Музеју Републике Српске.

“Изложба „Заборављени звук традиционалних музичких инструмената“ ће бити приказана кроз три сегмента сагледана кроз различите приступе и начине примјене традиционалних музичких инструмената. Изложба је првенствено замишљена као едукативна, намијењена свим узрасним добима и образовним профилима, јер ће кроз призму традиционалних музичких инструмената пружити могућност посјетиоцу да сазна више о нашој материјалној и нематеријалној културној баштини.” – изјавила је аутор изложбе Сања Пупац. “Први дио Изложбе приказује традиционалне музичке инструменте из фундуса Музеја РС који су постављени према органолошкој класификацији. Инструменти су изложени на веома ефектан начин и по најновијим стандардима музеологије у погледу презентације предмета и приближавања експоната публици.

“Други дио је осмишљен тако да промовише учење кроз откривање, као и активно учествовање и непосредан контакт кроз информативно-едукативни садржај који је приказан на интерактивном столу. Посјетиоци се кроз истраживање и игру информишу о распрострањености, изгледу, начину свирања и репертоару традиционалних музичких инструмената које баштини Музеј РС.

Трећи дио је посебно осмишљен и намијењен најмлађој публици. У оквиру тог дијела предвиђен је слободан простор за самостално кориштење конструктивних дијелова предмета из свакодневне употребе од којих ће дјеца моћи да направе звучне играчке. На тај начин се развија дјечија машта и потпомаже један нови начин разумијевања традиционалне музике и традиционалног градитељства.”

“Савремено промишљање о звуку пружа и продукује разне могућности o његовој репродукцији. Једна од таквих савремених технологија ће се поставити у просторији у којој ће помоћу генератора осјетљивог на покрет тијела посјетилац моћи да произведе и чује различите висине и боје тонова. На тај начин можемо да повежемо традиционалне звукове инструмената и савремене технологије у један додатни интерактивни садржај. ” – додала је аутор изложбе, виши кустос Сања Пупац.

Изложбу прати двојезични каталог а циљ изложбе је преношење знања о традиционалним инструментима. “Желимо обогатити дјечји спознајни свијет новим појмовима и сазнањима везаним за дату тему – ТРАДИЦИОНАЛНЕ МУЗИЧКЕ ИНСТРУМЕНТЕ – те код дјеце развити жељу и вољу за свирањем, пјевањем, игром/плесом, музиком, као и културу посјећивања културно-образовних институција попут музеја.” – објаснила је Сања Пупац.

Изложбу је подржало Министарство просвјете и културе Републике Српске, а спонзори изложбе су Компанија „Граве осигурање“ Бања Лука и Делегација Европске уније у Босни и Херцеговини.

  

© 2017 ЈУ Музеј Републике Српске