Радно вријеме: 08:00 – 20:00
Традиција узгоја липицанаца

Традиција узгоја липицанаца

Изложба “Традиција узгоја липицанаца у Републици Српској” биће отворена у петак, 5. априла у 12 часова у Музеју Републике Српске. Изложба је дио процеса међународне номинације ове традиције за упис на UNESCO-ву Репрезентативну листу нематеријалног културног насљеђа човјечанства.

Изложба у Музеју Републике Српске представља културу и традицију узгоја липицанаца те систематски приступ чувању ове пасмине на подручју Босне и Херцеговине, који почиње оснивањем ергеле „Вучијак“ у Прњавору 1946. године.

Упис на UNESCO-ву Репрезентативну листу нематеријалног културног насљеђа човјечанства обезбиједиће овој традицији висок ниво заштите, нову популарност те боље приходе за даљњи рад.

Музеј РС је био реализатор уписа Змијањског веза на Листу, којем је већ сама номинација обезбиједила препознатљивост на европском нивоу а и шире, а уписом на Листу 2014. године овај плави вез са Змијања постао је печат једног поднебља и симбол који његује идентитет народа.

Будући да су коњи липицанци и традиција њиховог узгоја од значаја за бројне земље у региону, процес номинације ће додатно допринијети сарадњи између земаља учесница. БиХ, Словенија, Аустрија, Италија, Хрватсака, Словачка и Мађарска тренутно раде на апликацији за међународну номинацију, коју у Републици Српској припремају музејски савјетник Владимир Ђукановић, етнолог у Музеју РС и др Миљан Ербез, виши сручни сарадник у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

“Одјељење за нематеријално културно насљеђе Музеја Републике Српске је у оквиру процеса номинације, заједно са екипом Радио Телевизије Републике Српске и др Миљаном Ербезом из Министарства пољопривреде шумарства и водопривреде, припремило филм “Традиционални узгој коња липицанаца”. Опсежан номинациони документ сачињавају изложба, публикација, те активности које ће доказати значај ове традиције као интегралног елемента свјетске баштине. Процес номинације је у току, а ускоро ћемо уредничкој групи доставити материјале како би се у јуну припремио заједнички текст за номинацију. Наредни састанак националних координатора и експерата за нематеријално насљеђе је у септембру, када ће се финализирати мјере заштите међународне традиције узгоја липицанаца.” – објаснио је музејски савјетник Владимир Ђукановић, вођа Одјељења за нематеријално културно наслеђе Музеја Републике Српске.

“Узгој коња у Републици Српској у посљедњих неколико година биљежи интезиван раст. Све је више узгајивача и коњичких клубова широм Српске који нуде велики број спортских и рекреативно-туристичких услуга својим посјетиоцима. Ипак, најчешћи мотив узгајивача за држање коња је љубав према овој врсти животиња. Међутим, држање коња носи са собом више посла, захтјева, новца, и на крају више времена. Коњ се, осим у спорстке, користи и у терапеутске сврхе. Развијено коњарство је на неки начин слика развијене спортски оријентисане нације. Стога Министарство пољопривреде шумарства и водопривреде већ дужи низ година подстиче узгајиваче коња са јасним циљем да се пружи допринос у промоцији коњарства и коњичких спортова у Републици Српској. Узгајање коња липицанца традиција је у Републицу Српској и у још само малом броју земаља у свијету, што нас ставља у посебно повлашћену позицију.” – изјавио је министар Др Борис Пашалић.

Аутори изложбе су Миљан Ербез, Владимир Ђукановић и Саша Драгичевић а изложбу су подржали Министарство просвјете и културе РС и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

 

Медији: БЛМој Град

 

© 2017 ЈУ Музеј Републике Српске