NASTAVAK SARADNJE SA INSTITUCIJAMA U MOSKVI

38898964_2162812320656658_3255261442848325632_o

 

Projekat gostovanja izložbe “Zmijanjski vez svjetsko nematerijalno nasljeđe”, u Muzejskom kompleksu Kolomenskoje, uspješno je realizovan i završen 29. jula 2018. godine. Ovom prilikom delegacija Muzeja Republike Srpske posjetila je Moskvu, kako bi se ustanovili koraci za dalju saradnju. Stručnim sastancima povodom nastavka saradnje Muzeja RS sa najznačajnijim kulturnim i naučnim institucijama u Moskvi, prisustvovali su Danijela Đukanović, muzejski savjetnik, etnolog autor izložbe, Ljiljana Korać, viši muzejski tehničar dokumentarista, dizajner izložbe i Nikola Zagorac, viši kustos dokumentarista, dokumentarista izložbe.
Prvi sastanak održan je u Muzejskom kompleksu Kolomenskoje sa zamjenikom direktora za konzervaciju gospođom Olgom Poljakovom i zamjenikom direktora za međunarodnu saradnju gospodinom Sergejom Balanom. Sastanku su pored delegacije Muzeja Republike Srpske prisustvovali Julija Platonova stručni radnik Muzeja Kolomenskoje i savjetnik direktora Predstavništva Republike Srpske u Moskvi gospođa Alla Blinova. Na sastanku se razgovaralo o uspjehu realizovanog projekta gostovanja izložbe “Zmijanjski vez svjetsko nematerijalno nasljeđe”, te su vođeni pregovori o gostovanju izložbe “Ikone ruskih svetaca” Muzejskog kompleksa Kolomenskoje u Muzeju Republike Srpske tokom 2019. godine.

Drugi sastanak je upriličen u jednoj od najvećih naučnih institucija u svijetu, Institutu za etnologiju u antropologiju Ruske akademije nauka, a po pozivu direktorice Instituta gospođe Marine Martinove. Na inicijativu direktorice Instituta, dogovoreno je i potpisivanje Protokola o saradnji između Instituta za etnologiju i antropologiju Ruske akademije nauka i Muzeja Republike Srpske, koji bi se odnosio na učestvovanje u zajedničkim projektima, istraživanjima i konferencijama.

 

Comments are closed.