Радно вријеме: 08:00 – 20:00
Ревија

Прољеће у Музеју – Ликовне радионице и традиција

У периоду од 04. до 29. марта 2019. године, Одјељење за образовно-педагошки рад организовало је 34 ликовне радионице, у којима су учествовале 31 основна школа и центри из Републике Српске. Изложба радова насталих на овим радионицама, под називом “Музејски експонат као инспирација”, биће отворена у петак 10. маја у 12 часова у Музеју Републике Српске.

Већ 13 година под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске, Одјељење за образовно педагошки рад Музеја РС организује ову манифестацију за дјецу основних школа и центара, у сарадњи са наставницима ликовног образовања. Организатори манифестације су виши музејски педагог Наташа Ного, и сарадници, виши музејски техничар Миланка Драгојевић, портпарол Музеја Ана Браташевец и сликар конзерватор Ђурђица Бјелошевић.

Манифестација „Прољеће у Музеју“ одражава креативност ученика и дјелује едукативно у развијању свијести о благу материјалне и нематеријалне културне баштине. Циљеви и задаци ликовних радионица и изложбе су откривање и оснаживање креативности и самоистраживања код свих учесника, и то у динамичној средини у којој се дјеца осјећају слободно.

“Мисија ове манифестације је успостављање нових веза унутар наше заједнице, кроз сарадњу између институција. Такође, повезивање дјеце и прихватање различитости је омогућено кроз заједничко умјетничко искуство. Наша могућност да понудимо професионалну уметничку инструкцију док подстичемо креативно размишљање рађа повјерење ученика у сопствени рад. Искорак из школског амбијента у нови и неоткривени простор музејских одјељења, је оно што традицију ове манифестације чини изузетно значајном.”, изјавила је Наташа Ного, виши музејски педагог.

“Током радионица у Музеју РС, сваког “Прољећа у Музеју” учесници могу истражити различите технике, или мијешање различитих медија у новом умјетничком искуству. Сви часови умjетности су осмишљени тако да се ученици забаве док развијају вештине креативног размишљања, фине моторичке способности, истрајност и културну свијест. Настојимо да подстакнемо врлине креативности како би наши ученици одржали доживотну љубав према умјетности.”, изјавила је Ђурђица Бјелошевић.

  

© 2017 ЈУ Музеј Републике Српске