Радно вријеме: 08:00 – 20:00
Српски студенти
 

Јубилеји повезују Србе у иностранству

Поводом јубилеја 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве, Музеј Републике Српске је у понеђељак, 11. фебруара, посјетио координатор “Организације српских студената из иностранства” за Републику Српску, студент Правног факултета, Марко Ромић. Директор Музеја РС Миладин Савић, овом је приликом упознао представника ОССИ-ја са изложбама Музеја, које би на најадекватнији начин презентовале српско национално благо у иностранству.

“Током идуће године, поводом обиљежавања још једног значајног јубилеја, 90 година од оснивања Музеја Републике Српске, презентовање културне баштине ће бити основна мисија годишњег Плана рада Музеја. Данашњи састанак са координатором ОССИ-ја, ради договора у будућој сарадњи, значајан је корак у промоцији музејске грађе у иностранству. Познато је да наши студенти остварују одличне академске резултате на свим крајевима свијета, и свака изложба коју успијемо приредити изван граница Републике Српске, служи као додатна конекција младих Срба у дијаспори са њиховим коријенима, историјом и баштином.” – рекао је директор Музеја РС Миладин Савић.

Овим поводом Марко Ромић је изјавио да “90-годишњица оснивања Музеја РС представља изузетну прилику да се културна баштина РС презентује на америчком континенту. Такав догађај својим значајем додатно обавезује на истицање снажне историјске везе између српске дијаспоре и културно-историјског насљеђа које Музеј његује. Сигуран сам да су наши људи у Америци, који из објективних разлога не могу посјећивати Музеј РС, веома жељни изложби српске историјске тематике.”

На састанку са Марком Ромићем, донесени су и закључци о садржају изложби које би евентуално биле постављене у неким од свјетских метропола.
“Будући да ће нам идућа година донијети овако велики јубилеј, вјерујемо да је мултимедијална изложба “Концентрациони логор Јасеновац, највећи усташки логор смрти” једна од најприкладнијих тематских музејских изложби које у иностранству могу свеобухватно да презентују највеће страдање српског народа” – изјавио је аутор изложбе, виши кустос Музеја Републике Српске Миленко Ђорђевић, историчар.

“Данашњи састанак је имао повод да се ОССИ упозна са музејским изложбама које би могле бити представљене и на сјеверноамеричком континенту. Изложба о Јасеновцу је изложба која говори о великом страдању, али уједно и о васкрсењу. “. – додао је Марко Ромић.

“Организација српских студената у инострантсву” је јединствена српска организација овог типа, која такође обиљежава јубилеј, 20 година постојања.

“Чињеница која говори за себе, је да је ово глобална организација која већ 20 година, кроз одборе и координациона тијела, тзв. канцеларије за Србију и Републику Српску, повезује српске студенте у дијаспори. Они ђелују инспирисани искреном жељом да се одуже матици. Циљ нас свих из организације, који студирамо или радимо у иностранству, је да се повежемо али и да се вратимо.” – додао је Марко Ромић. “Вјерујем да ће наша идућа посјета Музеју бити у оквиру “Зимске ОССИлације”, догађаја који окупља студенте из читавог свијета. Тада организујемо годишњу Скупштину, евалуацију рада и планирамо нове кораке за будућност.”

 

Ана Браташевец, Музеј Републике Српске

 
Извор: БЛ мој град

 

© 2017 ЈУ Музеј Републике Српске