“Златни Грб” етнологу Данијели Ђукановић

 

Награђена музејска савјетница Данијела Ђукановић

“ЗЛАТНИ ГРБ” ЕТНОЛОГУ МУЗЕЈА РС

 

На Свечаној Академији поводом Дана Града Бања Лука, која је одржана у Културном центру Бански двор 22. априла у 20.30 часова, Данијели Ђукановић, музејској савјетници, етнологу Музеја Републике Српске, уручена је награда “Златни Грб” Града Бања Лука у области доприноса промоцијe и презентацијe културног наслијеђа Града Бања Луке.

За ову награду Одборници Скупштине Града Бања Лука су се одлучиили због вишегодишњег музеолошког и стручног рада музејске савјетнице Данијеле Ђукановић, који се прије свега односи на заштиту, обраду и презентацију материјалног и нематеријалног културног наслијећа Града Бања Луке и Републике Српске у оквиру регионалне и међународне сарадње.
Музејска савјетница Данијела Ђукановић је у оквиру шестанестогодишњег стручног рада у Музеју Републике Српске презентовала свој рад у виду истраживачке, издавачке и излагачке дјелатности.
У контексту наведеног истичемо да је музејска савјетница Данијела Ђукановић аутор 15 самосталних тематских изложби, 2 сталне етнолошке поставке (Музеја Републике Српске и Музеј Града Зенице), сарадник је на 6 изложби. Такође је приредила и три самосталне ауторске изложбе поводом Дана Града Бања Луке ( изложбу “Либаде-хаљетак женске градске хришћанске ношње с краја 19. и почетка 20. вијека” 2006. године, “Кошуље – из збирке текстила Етнолошког одјељења” 2012. године и “Кићење – симбол и спона између руралног и урбаног костима” 2016. године).
Поред изложбене дјелатности Данијела Ђукановић је објављивала радове у стручним и научним часописима и аутор је 6 монографских издања у којима су обрађене Збрике Етнолошког одјељења Музеја Републике Српске. Такође је активни учесник на стручним регионалним и међународним скуповима. Најзначајнији Пројекат у досадашњем стручном раду Данијеле Ђукановић је процес номинације 2013. године, као и упис Змијањског веза на УНЕСКО-ву Репрезентативну листу нематеријалног културног наслијеђа човјечанства 2014. године. У овоме пројекту Данијела Ђукановић је учествовала као стручни руководилац.

 

 

Comments are closed.