Змијањски вез у Новом Саду

 

Међумузејска сарадња

ИЗЛОЖБА ЗМИЈАЊСКОГ ВЕЗА У НОВОМ САДУ

 

Изложба Музеја Републике Српске “Змијањски вез-свјетско нематеријално насљеђе” свечано је отворена у Музеју Војводине у Новом Саду, 13.9. 2018. године у 19 часова.

Директор Музеја Републике Српске Миладин Савић захвалио се на гостопримству истакавши важност међународне међумузејске сарадње и наставака реализације потписаног Споразума о сарадњи између Музеја Републике Српске и Музеја Војводине. Публици су се обратили и директор Музеја Војводине др Драго Његован, те др Дејан Масликовић, помоћник министра за развој дигиталне истраживачке ифраструктуре у области културе и умјетности Министарства културе и информисања Републике Србије. Ауторки изложбе, Данијели Ђукановић, музејској савјетници етнологу, овом приликом уручена је Плакета Удружења “Змијање” из Новог Сада, за допринос у очувању и промоцији Змијањског веза.

Презентовање изложбе “Змијањски вез-свјетско нематеријално насљеђе” у Музеју Војводине представља наставак реализације потписаног Споразума о сарадњи између Музеја Републике Српске и Музеја Војводине, који је потписан у јуну прошле године.

На изложби је представљено 65 експоната Музеја Републике Српске те радови удружења која израђују Змијањски вез у 21. вијеку. Ова мултимедијална поставка садржи и 20 банера са фотографијама које приказују рад удружења, таблете који приказују фотографије из фотодокументације Музеја Републике Српске, те документарни филм о упису Змијањског веза на УНЕСКО-листу.

Током свечаног отварања, посјетиоци су имали прилику да се упознају са Змијањским везом и у непосредном контакту, на Радионици коју је реализовала сарадница Музеја Републике Српске Свјеталана Марковић. Дјеци и одраслим учесницима презентоване су тајне симболике у орнаментима веза и основе технике израде овог драгоцјеног народног заната.

Излoжба ће бити представљена у Музеју Војводине у периоду од 13.09. 2018. до 18.10. 2018. године.

 

 

Comments are closed.