Међународни дан права дјетета

 

Међународни дан права дјетета

 

У Музеју Републике Српске, у уторак 20. новембра са почетком у 11.оо часова одржаће се традиционална манифестација „Међународни дан права дјетета“.
Одјељење за образовно-педагошки рад већ тринаесту годину обиљежава „Међународни дан права дјетета“.
Према програму обиљежавања „Међународног Дана права дјетета“ сваке године Одјељење за образовно-педагошки рад Музеја Републике Српске позива у госте ученике из удаљенијих школа Републике Српске, који нису у могућности да посјете Музеј РС.
Ове године смо изабрали ученике од VI-IX разреда из ОШ „Младен Стојановић“ из Кришковаца, Лакташа и Клашница.
Одјељење за образовно-педагошки рад у сарадњи са еколозима и биолозима из Друштва за заштиту истраживања биодиверзитета Бања Лука, организоваће за ученике горе поменутих школа едукативно-креативну радионицу „Ноћни летачи-чудесне сове“.

Програм манифестације:
– ученици који ће посјетити Музеј РС припремиће кратак програм којим ће представити своју школу и свој родни крај из којег долазе;
– послије програма ученици ће са вишим музејским педагогом Наташом Ного и кустосима обићи Сталну изложбену поставку од праисторије до савременог доба, Мултимедијалну изложбу о Јасеновцу, Хербаријум од 72 врсте биљака са наших крајева и тематске изложбе „У сусрет Берлинском конгресу“, аутора музејског савјетника Братислава Теиновића, историчара и изложбу дјела Ненада Ражнатовића „ У славу Франциска де лос Тороса, аутора Славке Миросављевић, музејског савјетника, историчара умјетности.

Датум 20. новембар представља дан када је Скупштина УН-а усвојила Декларацију о правима дјетета, предлажући да се тoг дана кроз манифестације широм свијета, глобално подиже свијест о идеалима и циљевима Конвенције о Правима дјетета. Установљен од стране Генералне скупштине Уједињених нација 1954. године, „Међународни дан права дјетета“ обиљежава се у циљу глобалног разумјевања дјечијих права и потреба, као и дјечијег благостања и међусобног прихватања различитости.

Comments are closed.