20171021_105520

Музејски предмет као илустрација развоја националног идентитета

Музејски предмет као илустрација развоја националног идентитета

„Културно насљеђе Балкана као основа за одрживи развој културе“ („Balkan cultural heritage as a platform of cultural sustainable development“), назив је регионалне конференције одржане у Скопљу од 19. до 21. октобра 2017. године. Учесник ове конференције испред Музеја Републике Српске био је мр Јанко Врачар, виши кустос историчар, који је 20.октобра имао излагање под називом „Музејски предмет као илустрација развоја националног идентитета“. Излагање се односило на музејске експонате који су били представљени на изложби „Замишљајући Балкан“. На конференцији су представљени радови из различитих области, првенствено из музеологије, етномузикологије, археологије и историје.

Конференцију су организовали НВО „International Dialogs“ и Министарства културе БЈР Македоније и Националног комитета УНЕСКО Македоније у Скопљу, у Музеју македонске борбе. Циљ конференције било је промовисање синергије између материјалне и нематеријалне културне баштине у земљама Југоисточне Европе, а у раду конференције учестовали су стручњаци из Словеније, Хрватске, Републике Српске, Србије, Црне Горе, Албаније, Грчке, Бугарске и домаћини из Македоније.

Учесници конференције су, у организацији домаћина, обишли и стару скопску чаршију, Музеј македонске борбе и Археолошки музеј и том приликом се упознали са историјатом града и начином презентације и чувања музејске грађе у најрепрезентативнијим музејским установама у Македонији.

 

Comments are closed.