Представљени резултати међународног пројекта дигитализације

 

Дигитализација грађе Музеја Републике Српске

Представљени резултати међународног пројекта

 

Презентација “Дигитализација културне баштине Музеја Републике Српске” одржана је данас, 2. октобра у 13 часова у Музеју РС. На презентацији су приказани резултати пројеката дигитализације материјала који припадају збиркама материјалног и нематеријалног културног насљеђа Музеја Републике Српске.

Презентацију су одржали Виши кустос документариста Никола Загорац и Михајло Савић, виши асистент на ЕТФ Универзитету у Бањој Луци. Проф. Михајло Савић са Електротехничког факултета је током презентације представио активности и резултате ових пројеката.

“Овај процес дигитализације извршен је у оквиру пројекта “H2020 VI-SEEM (Virtual Research Environment (VRE) for regional Interdisciplinary communities in Southeast Europe and the Eastern Mediterranean), уз подршку Министарства цивилних послова Босне и Херцеговине. Заједничке активности са ЕЛЕКТРОТЕХНИЧКИМ ФАКУЛТЕТОМ УНИВЕРЗИТЕТА У БАЊАЛУЦИ почелe su крајем 2016. године, а потписан је и Споразум о сарадњи.” – изјавио је Михајло Савић, виши асистент на ЕТФ Универзитета у Бањалуци.

“Два су пројекта у питању: “3Д скенирање као дио система музејске документације” те “Стварање електронског калталога – дигитални репозиторијум” – изјавио је Виши музејски документариста Никола Загорац. “Циљ пројекта ВИ-СИМ је изградња јединственог виртуалног истраживачког окружења у југоисточној Европи и Медитерану како би се омогућила интердисциплинарна регионална сарадња у области климатологије, бионаука и дигиталног културног насљеђа.”

“Музеј Републике Српске је био патрон Хакатона организованог у простору РОБОКИДС центра, у оквиру манифестације “НОЋ ИСТРАЖИВАЧА”, одржане прошлог петка у цијелој БиХ. Задатак је био да, у року од 24 часа, пријављени тимови направе апликацију на тему “Промоција и очување културног наслљеђа”. Самим тим, Музеј РС делегирао је идеју да се изради апликација са “QR”- кодовима за лакше сналажење у простору Сталне поставке Музеја Републике Српске. ” – објаснила је мр Ивана Панџић, кустос археолог Музеја Републике Српске. “Музеј је доставио све потребне информације такмичарима, била су 4 тима, од којих је прво мјесто освојио РОБОКИДС тим, који су по стандардима жирија као и стандардима музејске дјелатности направили најбољу апликацију користећи музејску интернет страницу, визуелни идентитет Музеја те остале податке прикупљене током дигитализације музејске грађе у склопу “VI-SEEM” пројекта и ” Хоризонт 2020″. Ово је био одличан примјер примјене и употребе резултата дигитализације који ће омогућити и већу приступачност музејских предмета. Након реализације оваквог подухвата, сваки ће посјетилац моћи сам бирати информације о предмету из Музеја РС, штампани водичи више неће бити неопходни него ће приликом посјете Музеју, све информације бити доступне у дигиталној форми.”

 

Comments are closed.