Умјетност резања папира

 

Умјетност резања папира

 

У организацији Конфуцијевог института Универзитета у Бањој Луци, у Музеју Републике Српске су данас, 16. 02.2019. године, поводом обиљежавања кинеске Нове године, одржани радионица „Умјетност резања папира“ и час кунг фуа.

Портпарол Музеја РС Ана Браташевец, музејски педагог, овом приликом је изјавила да “ово није први пут да се сарадња Музеја РС са Конфуцијевим институтом, показала као могућност приређивања садржајних и разноликих активности за музејску публику. Одјељење за образовно педагошки рад Музеја има приоритет да својим програмом промовише вриједности различитих традиција, те подсјећа на важност разумијевања и прихватања различитости. За учеснике у данашњем програму који промовише кинеско традиционално стваралаштво и вјештине, данашњи је дан био ријетка и занимљива прилика зближавања са том моћном, далеком кинеском културом.”

Директорица Конфуцијевог института Љиљана Стевић је овом приликом презентовала учесницима, дјеци из Дома Рада Врањешевић, како да се поздраве на кинеском језику и како да честитају Нову Годину, те упознала посјетиоце са радом института. “Осим учења кинеског језика, Институт организује и курсеве, предавања, те активности које сваком полазнику и учеснику на аутентичан начин приближавају кинеску културу и традицију.” – изјавила је Љиљана Стевић.

Цаи Јинг, кинеска директорица Института је током радионице у Музеју обучавала учеснике вјештини исијецања папира а професор Ву Кун је учио дјецу основним покретима кунг фуа.

Организатор догађаја Бињана Бадњар изјавила је да је “резање папира иначе древна вјештина стварања слика и декорација и као таква представља идеалну тему креативне радионице која је дјеци пренијела радост ове значајне кинеске свечаности.”

 

 

 

Povodom kineske Nove godine: Djeca učila o drevnim vještinama iz Kine

https://katera.news/u-muzeju-srpske-odrzane-radionice-za-djecu/

https://www.rtrs.tv/av/pusti.php?id=82250

https://www.atvbl.com/vijesti/drustvo/muzej-srpske-u-znaku-djece-umjetnost-rezanja-papira-16-2-2019

POVODOM KINESKE NOVE GODINE Djeca učila o običajima iz Kine

Povodom kineske Nove godine: Djeca učila o drevnim vještinama iz Kine

https://www.istinito.com/bih/drustvo/28332-djeca-ucila-o-drevnim-vjestinama-iz-kine/

https://www.blic.rs/vesti/republika-srpska/umetnost-rezanja-papira-i-kung-fu-malisani-ucili-o-drevnim-vestinama-iz-kine/bg04yz7

http://www.federalna.ba/bhs/vijest/265891/povodom-obiljezavanja-kineske-nove-godine

http://www.fena.ba/article/1068802/kinesko-rezanje-papira-i-kung-fu-za-banjalucke-malisane

Subota u znaku Konfucijevog instututa: Radionice za djecu u Muzeju RS

https://www.bljesak.info/info-vodic/radionice-umjetnosti-rezanja-papira-i-kung-fua/3191

 

Comments are closed.