Формирана нова Збирка етнолошког блага

 

“Кочићево огњиште”

Формирана нова Збирка етнолошког блага

 

Музеј Републике Српске, Град Бања Лука и Туристичка организација Града Бања Лука, ушли су у пројекат формирања Збирке “Кочићево огњиште”. Збирка се односи на попуњавање већ постојећих објеката на локацији Кочићеве родне куће. Етнолошко одјељење Музеја РС прикупило је и изложило 55 тродимензионалних предмета који се односе на традиционални начин становања, а за сада је поред тих предмета, изложено и 11 фотографија из Збирке Музеја РС. Фотографије приказују људе, ношње, предјеле, традиционални начин становања и породична задруга. Отварање изложбе “Кочићево огњиште” биће на Кочићевом огњишту, Стричићи, у недељу 26. августа у 11 часова, у оквиру 53. Кочићевог збора.

Објекат који је опремљен је кућа из Периода краја 19. и почетка 20. вијека. У средини куће налазе се предмети типични за амбијент огњишта као што су пријекла, саџак, вериге, машице, маша, тава и тепсија…поред тога приказани су предмети за чување и припремање хране – наћве, кашун, лопар, разне керамичке здјеле и други. Изложен је и традиционални намјештај, као што су софре, троног или столовача, троношци и клупе.

“Ови радови су само почетак у процесу прикупљања предмета и формирању ове Збирке, а циљ нам је да опремимо све објекте који се налазе поред главне куће, кућу Петра Кочића, те зградицу, амбар и остале објекте који се налазе у близини. На овај начин реализоваће се план формирања Завичајног музеја “Кочићево огњиште”, који је од изузетног значајан како за очување и промоцују етнолошког блага и културног наслијеђа тако и за разноврсност туристичке понуде. Посебно истичем да је излагање Збирке важно за најмлађу популацију РС, ђаке, због могућности организовања активности као што су школе у природи, једнодневни излети и екскурзије за средњошколце.

Сви предмети су набављени су од становништва Змијања, припадају локалитету Мањаче, аутохтони из тога краја. Петар Кочић је наш највећи књижевник и народни трибун, те је овакав Музеј потребан да би се успомена на овог великана сачувала и његовала на достојанствен начин који омогућава посјетиоцима да спознају културно богатство Републике Српске. ” – аутор изложбе Владимир Ђукановић, музејски савјетник, етнолог

Већ седамнаест година, као етнологу Музеја РС, приоритет ми је да радим на прикупљању етнолошке музејске грађе, траговима оснивача Музеја Врбаске Бановине и првог директора, Шпире Боцарића. Ове године, као музејском савјетнику, Град Бања Лука и ТОБЛ су ми указали велику част, препознајући ту визију и пружајући подршку у формирању Збирке “Кочићево огњиште”. Овај корак је најзначајнији подухват у мојој каријери на који сам изузетно поносан, јер сам сигуран да је креирање прве Збирке будућег Музеја, једнако значајан корак у реализацији планова да Република Српска добије завичајни Музеј “Кочићево огњиште”.” – аутор изложбе Владимир Ђукановић, музејски савјетник, етнолог

 

 

 

Фотографија: аутор Милан Карановић. Фотографија приказује пејзаж на којем је видљива локација објекта Кочићеве куће

Comments are closed.