IMG_20171006_124353

ARKWORK у периоду од 03. до 07. октобра, 2017. године на Универзитету Авеиро у Португалу

У наставку COST пројекта „Археолошке праксе и знања у дигиталном окружењу“ (Archaeological practices and knowledge work in the digital environment) (скраћено ARKWORK)., у периоду од 03. до 07. октобра, 2017. године на Универзитету Авеиро у Португалу, одржани су састанци радних група које се баве питањима теренске археологије и дигитализације. У пројекту учествује Мр Ивана Панџић, кустос археолог Музеја Републике Српске и виши асистент Одсјека за историју Филозофског факултета Универзитета у Бањој Луци.

 

Састанци су били везани за организацију археолошке школе планиране за новембар, 2017. године у Атини, Грчка, те објављивање релевантних чаланака о дигитализацији у археологији као и снимање веб-презентација намијењених за тренинге и обуку студената.

 

У склопу рада одржане и су и две радионице из музеологије под називом „Шта је то археолошка пракса а шта знање“ на којем су предавачи били:

– Руи Рапосо, Авеиро, Португал„Улога ICT-а прије, током и након искуства посјетилаца музеја“,

– Франциско Провиденциа и Марио Ваиринхос, „Музеографија у Португалу: презентација и деконструкција неких примјера (Музеј новца и Музеј Пенафиел),

– Проф. Клаудио Торес, директор, Археолошки локалитет Мертола, „Историја других (они који немају историју)“

– Проф. Исто Хувила, Универзитет Упсала, „Од праксе до праксе: осмишљавање археолошких пракси и знања”

– Проф. Џереми Хаџет, Универзитет у Глазгову, „Дигиталне археолошке праксе“

 

www.arkwork.eu

www.ua.pt/arkworkaveiro/#

www.camertola.pt/en

 

Comments are closed.