Изложба: “50 година од земљотреса у Бањој Луци (1969-2019)”

 

50 година од земљотреса у Бањој Луци (1969-2019)

50 година од земљотреса у Бањој Луци (1969-2019)

Изложбом “50 година од земљотреса у Бањој Луци (1969-2019)” аутора Миленка Ђорђевића, вишег кустоса историчара, у Музеју Републике Српске je 24. октобра обиљежена годишњица овог значајног догађајa у историји Бањалуке.

Изложби је присуствовао градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, а изложбу је отворила Тања Ђаковић, помоћница министра просвјете и културе.

Изложба говори о земљотресу који се догодио 1969. године, а чије су посљедице страдање како у људском тако и у материјалном погледу. Изложба се састоји из фотографија, докумената, штампе… Овом приликом Музеј Републике Српске је остварио сарадњу са Републичким хидрометеоролошким заводом Бања Лука, који је пружио стручну помоћ при реализацији изложбе. Изложбу пратити музејска публикација са фотографијама догађаја и докумената. Идејно рјешење и поставку изложбе урадила је виши музејски техничар-документариста Љиљана Кораћ.

Публици су се обратили директор Музеја Републике Српске Миладин Савић и аутор изложбе Миленко Ђорђевић, а о земљотресу 1969. године је говорила и начелник Одјељења за осерваторску сеизмологију мр Сњежана Цвијић-Амулић. Разорно дејство земљотреса је покренуло нужност организовања и формирања сеизмолошке дјелатности.

У оквиру Фонда за обнову Бање Луке изграђена је сеизмолошка станица према најсавременијим критеријумима тог времена. Општина Бања Лука је повјерила вођење сеизмолошке службе и рад на сеизмолошкој станици Бања Лука Институту за испитивање материјала чија је обавеза била праћење и изучавање сеизмичке активности бањалучког подручја, a за руководиоца је именован г. Драго Тркуља (касније директор РХМЗ-а у периоду од 2001. до 2007. године). Сеизмолошка станица на Бањ брду пуштена је у рад 1974. године.” – начелник Одјељења за осерваторску сеизмологију мр Сњежана Цвијић-Амулић

Comments are closed.