Музејски стручњаци су дужни да се баве питањем важности мира

 

Европски музеј године 2019

Музејски стручњаци су дужни да се баве питањем важности мира

Сарајево је најбоље могуће мјесто за разговор о значају мира, а музејски експерти имају посебну дужност да се тиме баве – казала је предсједница Међународног музејског вијећа (ИЦОМ) Суаy Аксоy прије почетка радног дијела Конференције “Европски музеј године” (ЕМYА).

Велики број музејских експерата из 24 европске земље данас ће на панелима у оквиру конференције у организацији Музеја ратног дјетињства и Европског музејског форума (ЕМФ), разговарати о бројним темама, као што су музејске идеје, нови начини приступа локаном контексту, свјетској хисторији, околини и књижевности.

Аксоy је истакла да је посјетила неколико сарајевских музеја, међу којима је Земаљски музеј који ју је одушевио колекцијом, али да је ражалостило то што њихове бројне потребе нису задовољене, унаточ херојској борби.

За Музеј ратног дјетинства казала је да има богату колекцију о тужној и ужасавајућој теми, али да је формиран на једноставан и емотиван приступ, остављајући јак утисак на посјетитеље.

„У Сарајеву је примјетно преплитање различитих атмосфера и периода, али увијек са призвуком нечег босанског“, сматра она.

Предсједница Европског музејског форума Јетте Сандахл казала је да је конференција идеална прилика да се славе достигнућа у музејима, али и да се разговара о положају музејског сектора у друштву.

Истакла је да се ове године много разговара о идејама музеја и културне демократије, одрживости, околишу те оспораваним хисторијама, као и питањима која су до сада била занемаривана.

Говорећи о музејима у БиХ, похвалила је Музеја ратног дјетинства истичући да је то институција коју бх. народ мора чувати од заборава.

„Музеји су слика једног народа и у БиХ је потребно оснаживање тих институција културе кроз повећање инвестиција“, закључила је.

Амбасадор Италије у БиХ Ницола Минаси изразио је задовољство што су дио тог важног догађаја те је нагласио да је конференција одлична прилика да се разговара о култури и БиХ.

„Ово је добар знак за европски пут БиХ“, поручио је амбасадор.

Извршна директорица Музеја ратног дјетинства Амина Крвавац казала је да је програм конференције која траје до 25. маја изузетно интензиван, те је изразила наду да то није посљедњи пут да ће Сарајево имати прилику угостити више од 200 музејских експерата.

Конференција доприноси, поручује, развоју културе и музејске индустрије у БиХ генерално.

„Сигурна сам да ћемо наставити овим темпом и планирамо нове, не мање амбициозне пројекте“, казала је Крвавац.

Конференције “Европски музеј године” (ЕМYА) организирају се од 1977. године, када Европски музејски форум почиње представљати рад европских музеја те потицати њихову изврсност и квалитету.

Конференција је данас један од најпрестижнијих догађаја на културној и музејској сцени, који омогућава размјену искустава и добрих пракси стручњака из читаве Европе.

 

Извор: Радио Сарајево

 

Comments are closed.