Концерт композитора савремене музике – Дани Владе С. Милошевића

 

Koncert Vlado Milošević

Концерт композитора савремене музике – Дани Владе С. Милошевића

У Музеју Републике Српске је у суботу, 13. априла, одржан Концерт композитора савремене музике. Концерт је приређен у оквиру манифестације Дани Владе С. Милошевића, а почео је наступом Дуње Симић, сопрана. Ова велика српска оперска дива је пред пуном салом у Сталној поставци Музеја, у клавирској пратњи Драгане Латиновић извела композицију Владе Милошевића “Запјевала бубул птица” и “Ноћну молитву за глас и клавир”, Сергеја Вањина на текст Ранка Павловића.

Композиције Стефана Денде, Свиту за клавир бр.1 извела је Лејла Хајдукић на клавир, а Импровизацију за наратора, клавир, хармонику и виолину “Херцеговина” на текст Миодрага Хрњеза – Љуме, извели су Александар Стевановић, наратор, Хајрудин Мухић, клавир, Вања Даниловић, хармоника и Николина Калајџић на виолини.

Сергеј Вањин је на клавиру, уз наратора Александра Стевановића, извео Импровизацију за наратора и клавир, “Не зато што ми се пјева” (на текст Драгана Колунџије), а на текст Сергеја Јесењина су “До свиданья, друг мой” истог композитора извеле Миња Шукало, сопран, уз
Соњу Бобрек Савић, клавир.

Композицију Давида Мастикосе, “Memories `92” за соло флауту, извела је Деана Симић.

У Музеју Републике Српске ове су вечери изведене и три композиције Хајрудина Мухића. “Кад се вољени препиру само се шале” композитор је извео уз Николину Калајџић на виолини, “Homo viator – циклус пјесама за сопран и клавир” у извођењу сопрана Ивоне Шари и Соње Бобрек Савић, клавир, а “Homo ludens – поема за гудачки квартет и рецитатора”, на текст Предрага Бјелошевића, извели су Анандо Ченић, рецитатор, Арпад Фехер, виолина, Бранислава Бомештар, виолина, Ивана Шобот, виола, Игор Бабић, виолончело (класа: Биљана Јашић – Радовановић).

Организатор концерта у Музеју Републике Српске је МА Сања Пупац, виши кустос, која у манифестацији Дани Владе С. Милошевића већ традиционално учествује и као аутор етномузиколошких изложби

 

Comments are closed.