ЛАУКСНОС, Међународни фестивал нематеријалног културног насљеђа

 

ЛАУКСНОС, Међународни фестивал нематеријалног културног насљеђа

ЛАУКСНОС, Међународни фестивал нематеријалног културног насљеђа

ЛАУКСНОС, Међународни фестивал нематеријалног културног насљеђа у Клаипеди, Литванија, је у периоду од 11. до 14. јула домаћин Музеја Републике Српске, као носиоца првог елемента БиХ на УНЕСЦО-вој листи нематеријалног културног наслеђа човјечанства.

Стручни тим Музеја Републике Српске, музејска савјетница Данијела Ђукановић, стручни сарадник за комуникације и промоцију Ана Браташевец и сарадница Музеја на пројекту промоције Змијањског веза Свјетлана Марковић, данас су у Старом граду у Клаипеди започеле процес презентације Змијањског веза у оквиру Фестивала Лаукснос. Учесници фестивала су представници бројних земаља из цијелог свијета које су такође успјели заштитити елемент свог нематеријалног насљеђа и задобити мјесто на УНЕСЦО-вој листи, а тиме и подршку овог најзначајнијег чувара свјетске баштине.

Током отварања Фестивала одржан је свечани дочек земаља учесница и стручних тимова у старом градском језгру. Госте је поздравио директор Фестивала господин Нијоле Слиужинскиене, којем је вођа пројекта промоције Змијањског веза, музејска савјетница, етнолог Данијела Ђукановић уручила прикладне предмете и поклоне, сувенире, публикације Музеја РС и репрезентативни материјал, Змијањски вез у дрвеном раму.

Отварање догађаја је за представнике свих земаља учесница био јединствена прилика да се упознају, размијене искуства и започну овај значајни процес којим културе са различитих крајева свијета постају ближе, а елементи са УНЕСЦО-ве Листе видљивији на међународној мапи културне баштине.

Comments are closed.