Музеј Републике Српске на I Међународном форуму о култури, туризму и образовањау у Кремљу, Измајлово у Москви

Другог дана конференције, 22. маја, одржана је онлајн тематска сесија „Улога музеја у развоју хуманистичког друштва. Изазови времена и синергија начина за њихово превазилажење“ на којој је учешће узео и Музеј Републике Српске. Повод учествовања било је сумирање резулата Међународног музејско – изложбеног пројекта „Трагедија.

Превазилажење. Подвиг. 1418 корака до побједе“, у којем је у новембру 2020. године, Музеј Републике Српске учествовао са веома значајном изложбом „Јасеновац – највећи усташки логор смрти“, аутора вишег кустоса историчара Миленка Ђорђевића.

Сесију је отворио директор Музеја Републике Српске, Миладин Савић, а учесницима се обратио и аутор изложбе о Јасеновцу, Миленко Ђорђевић. Представници Музеја Републике Српске истакли су значај објективног приказивања историјских чињеница, чување историјског сјећања на велико страдање становништва током Другог свјетског рата, са нагласком на страдање руског и српског народа, те истакли значај антифашистичке борбе. Посебан акценат стављен је на спрјечавање покушаја ревизионизма и манипулације историјским чињеницама из периода Другог свјетског рата, како се не би оспориле вриједности проистекле из побједе над нацизмом и фашизмом.

Циљ форума је да концептуалним и практичним искуством, професионалним и заинтересованим дијалогом стручњака у областима културе, туризма и образовања идентификује позитивна искуства, обећавајуће трендове и нове трендове у пословној интеракцији и партнерству, да синергију представи као важан фактор у креативном развоју и расту у областима културе, туризма и образовања у савременом развоју друштва.

Учешће Музеја Републике Српске на веома значајном форуму и пројекту, који су због пандемије корона вируса одржани у онлајн формату, омогућено је захваљујући великом ангажовању Представништва Републике Српске у Руској Федерацији, чиме је настављена успјешна сарадња Музеја РС са културним институцијама из Руске Федерације.

Comments are closed.