Музеј Републике Српске на међународној изложби “Непобjедиви”

Међународна изложба „Непобједиви“ која је посвећена Дану сјећања на жртве холокауста, отворена је 24. јануара 2020. године у Музеју Побједе у Москви, Руска Федерација.

Музеј Републике Српске као један од партнера у овом пројекту учествује је са изложбом „Концентрациони логор Јасеновац – највећи усташки логор смрти“, аутора вишег кустоса историчара Миленка Ђорђевића, која приказује масовно страдање српског народа у највећем усташком логору током Другог свјетског рата на територији Југославије. Изложба приказује бруталност злочина са посебним освртом на страдање дјеце.

Великим ангажовањем Представништва Републике Српске у Руској Федерацији, на челу са шефом представништва, Душком Перовићем, Музеју Републике Српске омогућено је учешће у овом међународном пројекту. У реализацији изложбе „Непобједиви“ поред Музеја Побједе и Музеја Републике Српске, учествовали су „Фонда Александра Печерског“ као и музеји из Норвешке и Словеније.

Изложбу је отворио директор Музеја Побједе, Александар Шкољник након кога се присутнима обратио директор Музеја Републике Српске, Миладин Савић. Као дио свечаног отварања уприличено је потписивање Протокола о сарадњи између Музеја Побједе и Музеја Републике Српске.

Након потписивања Протокола о сарадњи, присутнима су се обратили и преживјели логораши и потомци жртава холокауста.

Овај међународни пројекат изазвао је велику пажњу руске и свјетске јавности, а Музеј Републике Српске учествовањем у овом пројекту дао је велики допринос обиљежавању Међународног дана сјећања на жртве холокауста.

Изложба „Непобједиви“ у Музеју Побједе у Москви ће бити отворена за посјетиоце до 4. марта 2020. године.

 

Comments are closed.