Међународни дан и Европска ноћ музеја у Републици Српској

 

Снимање и монтажа Дејан Грујичић

Међународни дан и Европска ноћ музеја – субота, 18. маја 2019. године.

Међународни дан и Европска ноћ музеја у Републици Српској одржани су у суботу, 18. маја 2019. године. Била је ово четрнаеста “Ноћ музеја” у Музеју Републике Српске, прослављена разноликим културним програмом, који је трајао од 18 до 23:30 часова.

Организатор манифестације у Музеју Републике Српске, Одјељење за образовно педагошки рад, под руководством координаторице, више музејске педагогице Наташе Ного, овогодишњи је програм приредило са циљем да главни учесници манифестације буду дугогодишњи сарадници музеја и вјерна музејска публика. Ученици и студнети, глумци и музички извођачи, својим су наступима испунили најдужу музејску ноћ, која је ове године обиљежема под мотом “Уз игру и пјесму кроз Ноћ музеја”.

Први дио програма од 18 до 20 часова био је усмјерен на млађу публику, а наступе су изводили дјеца из вртића и основних школа.
Овај дио програма завршио је наступом “Врапчића”, а након 20 часова, до 23:30, публика је видјела наступе ученика Гимназије, студената Умјетничке академије, плесних студија, Градског хора и Позоришта младих. Гост вечери била је Маја Татић а програм је завршио звуцима тамбуре, наступом Градског оркестра.

У оквиру програма четрнаесте ноћи музеја била је постављена “Виртуелна посјета европским музејима” у сарадњи са ЕУ Инфо Центром у БиХ.

Покровитељи догађаја “Европска Ноћ музеја” били су Министарство просвјете и културе Републике Српске и Град Бања Лука, а ове године догађај је уврштен у манифестацију “Прољеће у Бањалуци”.

Генерални спонзор “Европске ноћи музеја” у Музеју Републике Српске били су Привредна Комора Републике Српске и Подручна привредна комора Бања Лука.

Спонзори манифестације били су “Витаминка”, “Витинка”, “Мања”, “Марбо”, “Виталиа”, “Триглав осигурање”, “Агролукс” и ЕУ инфо центар у БиХ.

Медијски покровитељ манифестације била је Радио Телевизија Републике Српске.

 

Comments are closed.