Отворена гостујућа изложба “Змијањски вез – свјетско нематеријално насљеђе”

 

Гостујућа изложба Змијањски вез - свјетско нематеријално наслеђе

Отворена гостујућа изложба Изложба „Змијањски вез – свјетско нематеријално насљеђе“

Изложба „Змијањски вез – свјетско нематеријално насљеђе“ отворена је у сриједу, 29.05.2019. године у Етнографском музеју у Софији.

Отварању изложбе присуствовали су помоћница министра за културу Тања Ђаковић, начелница Одјељења за заштиту културног насљеђа РС мр Милица Котур, директор Музеја Републике Српске Миладин Савић, аутор изложбе етнолог Данијела Ђукановић, музејска савјетница у Музеју Републике Српске, директор UNESCO-вог Центра за очување нематеријалног насљеђа за подручје Југоисточне Европе са сједиштем у Софији Ирена Тодорова, директорица Института за етнологију и Етнографског музеја у Софији др Петко Христов, генерални секретар бугарске националне комисије за UNESCO Христо Георгиев, секретар Амбасаде БиХ у Софији Предраг Вучићевић, савјетница и замјеник шефа мисије у Амбасади Србије у Софији Гордана Божић, као и други стручни и научни радници у области етнологије.

У току отварања изложбе Милица Спремо, чланица Хуманитарног удружења жена „Дуга“ одржала је радионицу на којој је бројним заинтересованим посјетиоцима представила технике израде Змијањског веза.

Изложба је приређена уз ангажман Представништва Републике Српске у Солуну. Састоји од 26 ролапа и два документарна филма која презентују два елемената из Републике Српске уписана на УНЕСКО листу: “Змијањски вез” и “Обичај брања Траве Иве са Озрена”.

Истог дана, помоћница министра за културу Тања Ђаковић се у оквиру гостовања изложбе „Змијањски вез – свјетско нематеријално насљеђе“ у Етнографском музеју у Софији, састала са директорицом Иреном Тодоровом, директорицом UNESCO-вог Центра за очување нематеријалног насљеђа за подручје Југоисточне Европе. Помоћница министра је информисала госпођу Тодорову о досадашњим активностима у области очувања нематеријалног културног насљеђа Републике Српске, о пројектима који су у току те о будућим плановима. Тања Ђаковић је посебно нагласила намјеру Републике Српске, да, у што скоријем периоду, на UNESCO-ве листе буду уписана још три елемента: Невесињска олимпијада, Осаћански језик и Традиција узгоја коња липицанаца.

Помоћница министра се захвалила UNESCO-вом Центру на досадашњој подршци и сарадњи. Госпођа Тодорова је изразила спремност да и у будућем периоду пружи максималну подршку при свим активностима које доприносе очувању нематеријалног културног насљеђа.

У знак захвалности за помоћ у реализацији изложбе у Бугарској, помоћница министра је госпођи Тодоровој уручила урамљен примјерак Змијањског веза, као првог елемента нематеријалне баштине из БиХ, уписаног на UNESCO-ву листу.

Састанку су присуствовали и директор Етнографског музеја у Софији Петко Христов, начелница Одјељења за заштиту културног насљеђа РС Милица Котур, директор Музеја Републике Српске Миладин Савић, и аутор изложбе, музејска савјетница етнолог Данијела Ђукановић.

Медији: БТА

 

Comments are closed.