Најава изложбе “Оживљавање каменог села”, 14.02.2020. године, 13:00 часова

Изложба ”Оживљавање каменог села” биће отворена у Музеју Републике Српске у петак 14. фебруара 2020. године у 13 часова. Аутор изложбе је Елена Васић Петровић.

Изложба је дио репрезентативног дијела пројекта “Оживљавање каменог села”, који је добитник гранта ”Европске приче о насљеђу”, потпрограма манифестације ”Европски дани културне баштине” за 2019. годину. Први дио овог пројекта реализован је у октобру 2019. године у селу Гостуша, у виду конзерваторског кампа и стручне конференције.

У оквиру Генералне скупштине у Стразбуру, у октобру мјесецу 2019. године у ”Палати Европа”, признање је додјељено Елени Васић Петровић и “Фондацији архитекта Александар Радовић” у конкуренцији 84 европскe причe. Током церемоније додјеле награда, одабрани пројекти су представљени пред великим аудиторијумом европских званичника и стручњака из предметне области. Ово је први и једини награђени пројекат из Србије, чиме је “Гостуша” још једном бриљирала међу најбољим остварењима из области заштите културног насљеђа у Европи.

Пројекат заштите села Гостуша добитник је и награде Европа Ностра и гран-прија Европске уније за 2016.годину.

На отварању изложбе “Оживљавање каменог села” у Музеју Републике Српске у петак, 14. фебруара, говориће представнице Фондације Елена Васић Петровић, аутор изложбе и руководилац пројекта, и Данијела Младеновић, учесник у пројекту.