Међумузејска сарадња

 

Сарадња Музеј Херцеговине

Међумузејска сарадња Музеја Републике Српске

Међумузејска сарадња Музеја Републике Српске и музеја у Херцеговини – Стручни радници Музеја Републике Српске, виши кустос историчар Миленко Ђорђевић, виши кустос биолог Наташа Ковачевић и виши музејски техничар документариста Љиљана Кораћ, боравили су у Требињу поводом истраживања и прикупљања музејске грађе у Херцеговини. У раздобљу од 13. до 17. 05. 2019. године, обишли су Рогатицу, Гацко, Билечу, Фочу, Тјентиште, Требиње, Орјен и Попово поље.

Виши кустос историчар Миленко Ђорђевић истраживао је и прикупљао музејску грађу периода савремене историје од 1941. године. Екипа је обишла Музеј Херцеговине Требиње, Музеј Стара Херцеговина, Фоча и Национални парк Сутјеска, гдје су колеге из локалних музеја ставиле на увид своју фотодокументарну грађу, од које је дио уступљен и на коришћење у Музеју Републике Српске у Бањалуци.

Виши кустос биолог Наташа Ковачевић обишла је терен на подручју Требиња и околине ради истраживања и прикупљања флористичког материјала. Неповољни метеоролошки услови и киша, нису онемогућили да се заврши обилан дио посла. Због велике количине влаге, биљне примјерке није било могуће хербаризовати, али је направљен већи број фотографија биљака, станишта и предјела. Поред флористичких, успут су прикупљани и фаунистички подаци.

Виши музејски техничар документариста Љиљана Кораћ прикупљала је грађу за фотоархиву Музеја Републике Српске, што је подразумијевало обилазак и фотографисање постојећег стања градова, насеља и предјела у Херцеговини.

 

Музеј Херцеговине

Музеј Старе Херцеговине

Национални Парк Сутјеска

 

Comments are closed.