Ново дигитално издање “Стари занати у Републици Српској”

“Стари занати у Републици Српској”, књига аутора Владимира Ђукановића, музејског савјетника у Музеју Републике Српске, објављена је у новом дигиталном издању, а коју можете прегледати на следећем линку:

Када је ова монографија први пут представљена у октобру 2012. године, публика је показала велико интересовање за дјело које обилује садржајем виталним за очување знања, технике, праксе и употребе. “Стари занати изумиру у новом времену у којем живимо”, истакао је аутор Владимир Ђукановић. “На основу мог досадашњег истраживања, на територији Врбаске бановине тридесетих година прошлог вијека постојало је 96 врста заната, а до данас их је у Српској остало само 13.”

У свијету је данас све већи број аутохтоних заната који су у опасности од изумирања, што је углавном посљедица дуготрајности занатских процеса и све мањег броја занатлија који посједују ове специјализоване вјештине. Дигитална издања оваквих књига представљају важну спону између изворних заната и нове, модерне публике. Путем медија који је практичан и доступан, традиционалне мудрости се интегришу у културу нових генерација као суштинска вриједност коју је у дигиталном облику лакше разумјети, вредновати, поштивати и чувати.

“У Музеју Републике Српске је прикупљање предмета везаних за старе занате почело тридесетих година 20. вијека и траје до данас, а највећи број музејских експоната прикупљен је шездесетих година.” – рекао је Ђукановић.

Поред дигиталног издања о старим занатима, публика се са овим насљеђем може детаљније упознати и у Сталној поставци Музеја Републике Српске. Занати су представљени у амбијенту грнчарске, качарске, ковачке, казанџијске, ћурчијске, опанчарске и кујунџијске занатске радионице, са алатима, приказом процеса израде одређених производа и готовим производима.

Comments are closed.