„Tattoo the City – Истетовирај град!

 

„

„Tattoo the City – Истетовирај град!

ЈУ Музеј Републике Српске са поносом представља резултате пројекта „Tatoo the City – Истетовирај град! – Музеј Републике Српске у визури јавног простора“. Овај пројекат суфинансиран је путем Јавног позива Града Бањалука за суфинансирање пројеката из области умјетничког и културног стваралаштва за 2019. годину.

Музеј Републике Српске на наведени пројекат пријавио се са идејом промоције културног насљеђа Града Бања Лука и Музеја Републике Српске на јавним површинама, изласка Музеја РС у јавни простор као и стварања нове публике. Пројекат је изазвао значајну пажњу јер се ради о техници која до сада није виђена на нашим просторима а која ће грађане Бања Луке, сигурни смо, изненадити у кишним јесењим данима. Ријеч је о имплементацији умјетничких дјела Rain Activated Art техником, који се називају #Rainworks. То су умјетничка дјела која се на тротоарима, плочницима и јавним површинама појављују када пада киша, тј. када се у додиру са водом поквасе, тада се изненада појављују. Разлог за то лежи у хидрофобном – водоотпроном премазу (слоју), који се наноси у форми „невидљивог спреја“ или четком тј. кистом. Наведене апликације остају видљиве у кишним данима до три мјесеца након чега у потпуности нестају. Материјал кориштен за аплицирање производи се једино у Сијетлу, у САД-у, одакле је директно и набављен за потребе реализације.

Реализацију пројекта подразумијевала је и објављивање јавног позива, на који су се јавили умјетници са својим идејним рјешењима која би се могла реализовати на бањалучким шеталиштима. Комисија која је засједала изабрала је три најбоља рада који су добили симболичне награде као подстријек за даљи рад на промоцији културног насљеђа Бања Луке и Републике Српске. Вјерујемо да је свим награђеним ауторима била част и задовољство што су путем Музеја РС и Града Бања Лука њихова идејна рјешења кориштена као основа за израду аплицирања финалних пројекција, и да награде наведеног конкурса представљају допринос њиховој даљој умјетничкој афирмацији. С тим у вези, аплицирањем и завршетком наведеног пројекта, контактирани смо од стране власника бренда “Rainworks” који су нас обавијестили да ће Град Бања Лука бити уврштен на њихову платформу са мапом свијета која садржи локације са радовима имплементираних наведеном техником. Овим ће културно насљеђе и бањалучки умјетници бити (поново) препознати на свјетској сцени.

С обзиром на комплексност технике и саме израде дјела на великим пјешачким површинама, Музеј РС је ангажовао умјетнике „BL Tattoo&Piercing Studio” из Бања Луке, који су имали задатак да кориштењем награђених радова осмисле најадекватније рјешење за примјену ове специфичне технике, што је и реализовано у периоду од 14. до 18. октобра 2019. године.

Захваљујемо се свим учесницима и сарадницима на реализацији пројекта којим смо, надамо се, успјели приближити културно насљеђе широј публици што је и био основни циљ пројекта.

Након дивних јесењих дана, с нестрпљењем ишчекујемо шетње под кишобранима. 

Comments are closed.