„Tattoo the City – Истетовирај град! – Музеј Републике Српске у визури јавног простора“

 

„Tattoo the City – Истетовирај град! - Музеј Републике Српске у визури јавног простора“

„Tattoo the City – Истетовирај град! – Музеј Републике Српске у визури јавног простора“

На основу резултата Коначне ранг листе Јавног позива за суфинансирање пројеката културног и умјетничког стваралаштва за 2019. годину, Град Бања Лука додијелио je средства Музеју Републике Српске за суфинансирање пројекта

„Tattoo the City – Истетовирај град! – Музеј Републике Српске у визури јавног простора“

Музеј РС у пројекту „Tattoo the City – Истетовирај град! – Музеј Републике Српске у визури јавног простора“ настоји да споји културно насљеђе, умјетнчки креативни сектор, урбану културу и јавне градске површине, и на различитим јавним површинама креира низ умјетничких дјела користећи Rain Activated Art технику. Циљ пројекта је промоција културног насљеђа, излазак Музеја РС у јавни простор и развој публике у периоду године (септембар-децембар) када су падавине честе.

Промоција културног насљеђа и развој нове публике један је од основних проблема са којим се данас сусрећу установе културе. Савремено доба карактеришу изразито динамичне друштвене, политичке и културолошке промјене у којем су млади у великој мјери слободно вријеме усмјерили ка забави и разоноди, а култури посвећују веома мало пажње. Посјећивање културних манифестација и институција је веома ријетко. С друге стране, исти промјене утичу и на културне установе које се налазе пред изазовом како дјелатност, активности и резултате свог рада понудити и приказати младим генерацијама. На који начин скренути њихову пажњу, на који начин их заинтересовати да чешће посјећују културне институције и како створити нову публику.

Ово је један од проблема са којим се данас посебно покушавају изборити музејске установе, а један од основних алата које музеји данас користе, а који је постао тренд у модерној музејској пракси, је излазак музејских институција у јавни простор и кориштење заједничких јавних површина за приказивање и промоцију културног садржаја и културног насљеђа. За то се користе јавне површине на којима је кретање и боравак грађана, потенцијалне културне публике и циљне групе, најфреквентнији. Искуствa су показалa да су очекивани резултати бољи уколико је културно насљеђе у јавном простору приказано на модеран, иновативан и креативан начин.

С тим у вези, Музеј РС у пројекту „Tattoo the City – Истетовирај град! – Музеј Републике Српске у визури јавног простора“ настоји да споји културно насљеђе које Музеј РС баштини, умјетнчки креативни сектор, урбану културу и јавне градске површине, и на различитим јавним површинама креира низ умјетничких дјела користећи Rain Activated Art технику, а све са циљем изласка Музеја РС у јавни простор и промоцијом културног насљеђа.

Резултат пројекта „Tattoo the City – Истетовирај град! – Музеј Републике Српске у визури јавног простора“ представља низ умјетничких дјела насталих Rain Activated Art техником који се називају Rainworks. То су умјетничка дјела која се на тротоарима, плочницима и јавним површинама појављују када пада киша, а током сувих дана се не могу видјети јер су тотално невидљиви. Међутим, када поред њих пролазите по кишним данима, тј. када се у додиру са водом поквасе, онда се они изненада појављују. Разлог за то лежи у хидрофобном – водоотпроном премазу (слоју), који се наноси у форми „невидљивог спреја“ или четком тј. кистом. Ако се слој нанесе на површину као што је бетон или дрво, вода се на тој површини не задржава јер слој спријечава да се материјал покваси. Површина на коју је слој нанесен по киши остаје свијетлије боје док остали дијелови који нису третирани на киши постају мокри и потамне. Добијени контраст сувог и мокрог дијела третиране површине ствара одређену слику.

У зависности од креативности умјетника, на овај начин се могу представити различите слике и пренијети одређене поруке које су упућене пролазницима и људима који на њих наилазе. (нпр. „STAY DRY OUT THERE“ порука путницима који чекају аутобус испред наткривеног аутобуског стајалишта).

Оно што Музеј РС пројектом настоји остварити је спојити овај вид креативног изражавања са културним насљеђем и јавним градским површинама, а све у циљу промоције културног насљеђа и то у периоду године (септембар-децембар) када су падавине честе.

Будући да пројекат представља одређену врсту „тетовирања“ градских површина, Музеј РС планира да ангажује тату умјетнике из бањолучког студија за тетовирање „BL Tattoo Studio” чиме би спојили традиционално са савременим, односно културни садржај са савременим умјетничким изражавањем и урбаном културом.

Резултат пројекта би била специфична умјетничка дјела која би на занимљив и креативан начин приказивала културни садржај, а грађане Бања Луке ненаметљиво упућивала да слободно вријеме проведу у посјети институције културе јер је због временских услова боравак на отвореном ограничен. Такође, током кишних дана радови представљају угодно изненађење и кишне туробне дане претварају у разлог за осмијех. Радови би били представљени на површинама које када су мокре стварају велики контраст и то на тротоарима близу установа културе и фреквентним мјестима у граду као што су шеталишта, тргови, отворени простори између зграда у насељима или између пословних објеката, и сл.

На њима би били представљени музејски експонати и мотиви које Музеј РС баштини у комбинацији са афирмативним порукама нпр. „Скривено благо је свуда – истражи музеј!“
За овај начин креативног изражавања нису потребне специјална одобрења јер су радови привремени и не би се користили у комерцијалне сврхе, за јавно оглашавање и рекламирање.

Креирана слика на површини траје од два до четири мјесеца у зависности од промета пјешака и временских услова којим је изложена.

 

Comments are closed.