Требињкама представљен ЗМИЈАЊСKИ ВЕЗ

У Музеју Херцеговине у Требињу данас је одржана радионица о змијањском везу, која је заједнички пројекат Музеја Републике Српске и Министарства за привреду и предузетништво РС, а реализује се у сарадњи са Удружењем Васила и Музејом Херцеговине.

„Циљ је да се змијањски вез представи у више градова РС и на овај начин смо Требињке упознали на који начин се радио у 19. вијеку и како се он данас може представити и примијенити у савременом контексту“, казала је музејска савјетница- етнолог Данијела Ђукановић из Музеја Републике Српске.

Радионицу је водила Сања Бајић, која израдом накита под називом “Трагови” покушава да споји традицију и ново доба. Она везе орнаменте змијањског веза и од тога прави медаљоне, наушнице, наруквице, брошеве…

„Циљ радионице је да се заинтересоване полазнице упознају са техником змијањског веза, који се налази на УНЕСKО-вој листи нематеријалне културне баштине. Прије више од седам година сам дошла на идеју да плави вез аплицирам на медаљоне и тако је настао накит “Трагови”. То сам урадила просто из радозналости и из жеље да нешто традиционално наше буде носиво, да се нешто што има традицију носи у савременом добу”, навела је Сања Бајић.

Сена Ђурица из удружења Васила из Требиња једна од полазница радионице о змијањском везу казала је, да је радионица веома занимљива, јер се и херцеговачки вез може примијенити на сличан начин.

Други дио радинице биће одржан данас од 16 до 18 часова, а полазнице ће бити чланице АНИ „Јован Дучић“ из Требиња.

Змијањски вез, познат и као плави вез, који је специфична техника коју су практиковале жене у Змијању, селу код Бање Луке, од 2014. године се налази на репрезентативној листи нематеријалне свјетске баштине УНЕСКО-а.

Извор: Радио Требиње

Comments are closed.