Змијањски вез стигао до Балтика

 

Змијањски вез стигао до Балтика

Змијањски вез стигао до Балтика

Змијањски вез био је представник Босне и Херцеговине на овогодишњем Међународном фестивалу нематеријалне културне баштине са УНЕСЦО-ве Листе, „Лаукснос“, у Клаипеди, Литванија. У периоду од 11. до 14. јула 2019., на Градском тргу у Клаипеди земље учеснице Фестивала показале су разноликост својих култура кроз специфичности елемента са УНЕСЦО-ве Листе нематеријалног културног насљеђа човјечанства. Елементи, којима је УНЕСЦО-ва заштита дала статус ремек дијела народног стваралаштва, представљени су драмским, музичким и фолклорним наступима, презентацијама, радионицама, филмским пројекцијама и изложбама, а демонстрације заната одржане су на штандовима са потпуном сценографијом и аутентичним костимима.

У различитим просторима и на различите начине, на посебним штандовима и на заједничкој бини, на сред трга и на великом екрану, приказани су елементи из Албаније, Аргентине, Арменије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Мађарске, Индије, Ирске, Италије, Литваније, Пољске, Србије и Украјине. Уз беспрекорну организацију Фестивала, достојанство традиционалне културе прослављено је смјерно, али и у радосној експресији типичној за земљу коју с разлогом зову „Сјеверна Италија“.

Као први елемент из БиХ уписан на УНЕСЦО-ву Листу нематеријалног културног насљеђа човјечанствa, Змијањски вез представиле су музејска савјетница етнолог Данијела Ђукановић, аутор међународно познате изложбе „Змијањски вез – нематеријано културно насљеђе човјечанства“, водитељица стручног тима Музеја Републике Српске, са стручном сарадницом за комуникације и промоцију Музеја Аном Браташевец и сарадницом Музеја Републике Српске Свјетланом Марковић, аутором и водитељицом Радионица Змијањског веза.

Уз испуњење мисије презентације елемената са УНЕСЦО-ве Листе, „Лаукснос 2019“ је исказао максималну дескриптивност капацитета мултикултуралности и указао на безграничну моћ мирољубиве коегзистенције појединца и група различитог поријекла.

Ана Браташевец

Стручни сарадник за комуникације и промоцију Музеја РС Ана Браташевец

Извор: БЛ МОЈ Град

 

Comments are closed.