Змијањски вез представљен у Литванији

 

Змијањски вез представљен у Литванији

Змијањски вез представљен у Литванији

КЛАЈПЕДА – Змијањски вез као први елемент из Босне и Херцеговине уписан на УНЕСЦО листу нематеријалне културне баштине, представљен је на међународном фестивалу “Лаукснос”, који се бави нематеријалном баштином и који је завршио у недјељу увече у литванском граду Клајпеди.

Фестивал је свечано завршен уз финално представљање земаља учесница, а посјетиоци су имали прилику сусрести се с различитим културама из Албаније, Аргентине, Јерменија, Босне и Херцеговине, Хрватске, Мађарске, Индије, Ирске, Италије, Литваније, Пољске, Србије и Украјине. Босну и Херцеговину представио је стручни часопис Музеја Републике Српске, музејска савјетница етнолог Данијела Ђукановић, аутор међународно познати изложбе “Змијањски вез – нематеријално културно насљеђе човјечанства”, са стручним сарадником за комуникације и промоцију Музеја Аном Браташевец и сарадницом Музеја РС Свјетланом Марковић, аутором радионица змијањског веза.

“У периоду од 11. до 14. јула 2019, на фестивалу су одржане презентације и шест радионица змијањске везе. Презентација змијањске везе је за публику фестивала одржана на градском тргу, а велика заинтересована посјетиоца за радионицу на штанду Босне и Херцеговине још једном потврђује да је безвремена љепота змијањског веза у његовом универзалном језику који разумију људе свих култура “, саопштено је из Музеја РС.

Подсјећамо, Музеј РС већ годинама учествује у пројектима регионалног и међународног карактера, а најзначајнији пројекат за промоцију нематеријалног културног наслеђа је номинација змијањске везе, 2013. године.

Изложби “Змијањски вез – нематеријално културно наслеђе човјечанства”, претходни је низ значајних пројеката приликом којих је дошло до промовирања у европским земљама, након што је успоставио и провео на УНЕСЦО-овом листу гостовања била настављена и постајала све значајније. Једно од најзначајнијих било је гостовање поменуте изложбе прошле године у Москви.

“Сматрамо да напишем змијањску везу на УНЕСЦО-у треба да буде промовисан на највишем нивоу и презентовану светску културну јавност. Обавеза потписивања УНЕСЦО конвенције о заштити нематеријалног културног наслеђа је да штити, промовише, презентује и финансијски подржава све активности које се односе на уписани елемент Сваке двије године поднесу извјештај УНЕСЦО-у на који начин штитимо, промовишемо и презентирамо уписани елемент.Полиција наших дипломата у свијету преко амбасаде БиХ и Представништва Републике Хрватске је од изузетног значаја у презентацији културне баштине “, казала је Данијела Ђукановић.

Извор: Независне новине

 

Comments are closed.